1. Film:wie zijn we?
“Samen meer werk maken van onze groene toekomst”
Wij willen dat de natuur samen met de mens floreert. Wij dragen ons steentje bij door samen te werken aan het vergroten van de biodiversiteit en zetten ieders unieke bijdrage in om daaraan direct of indirect bij te dragen.
Hiermee verbinden wij het kleine persoonlijke geluk van zingeving, voldoening & waardering met ons groot geluk – ‘Save the Planet’ door hier met z’n allen aan te werken.
Onderstaand promofilmpje is in 2021 in samenwerking gemaakt met de regio en het werkgeversservicepunt Gooi & Vechtstreek t.b.v. het #leerwerktraject Hout & Recycling. Deelnemers leren werken met allerlei materialen, maken nieuwe producten van oude spullen en doen ervaring op in het groen. In de video leggen Bas en de oprichters van de AltijdWerkplaats, Regina en Rob, uit wat het traject inhoudt én waarom dit zo leuk is.
2. Gegevens
Stichting Broedplaats Gooise Meren & AltijdWerkplaats CIC BV (Gemeenschapsbedrijf)
Kvknr. 69054932
RSINnr. 85770826
Bankgegevens: NL41 TRIO 0338 6612 20
AltijdWerkplaats CIC BV
Kvknr. 72888970
Bankgegevens: NL47 RABO 0344 8314 93
Locaties:
Laren, Amersfoortsestraatweg 117 (terrein De Groene Afslag)
Bussum Zuid, hoek de Ruijterlaan 24 en Piet Heinlaan 54 (oud schoolgebouw De Groene Ruijter)
Website: www.altijdwerkplaats.nl
Contact: post@altijdwerkplaats.nl
Bestuurders: Regina Berends en Rob Ebeling
3. Doelstelling
Wij streven twee doelen na:
1. Vergroten van de biodiversiteit
Direct en indirect. Inspirerend. Educatief. Wetenschappelijk. Bewust of onbewust. Buiten & binnen. Leuk. Effectief. Experimenteel. DOEN.
2. Zorgen voor werk – altijd, voor iedereen
Vrijwillig of betaald. Inzet naar vermogen. Open-hiring. Start-ups. Scharrelondernemers. Faciliterend. Ontwikkelend. DOEN.
Wij spreken het kansrijke potentieel van onbenutte tijd van burgers aan die graag willen werken maar om een of andere reden dat (nog) niet doen en bieden actieve medemensen een nieuwe kans op zingeving, voldoening, en waardering. Hierdoor dragen wij bij aan de verbetering van zijn/haar economische positie maar ook aan de lokale gemeenschap. Wij zijn er van overtuigd dat we hierdoor gezamenlijk meer mogelijk kunnen maken: voor het individu, voor elkaar, voor onze idealen en voor de natuur.
Gemeenschapsbedrijf
Het draait bij ons om werk. Vandaar dat wij ons naar buiten toe manifesteren als bedrijf. Liefst op termijn geheel zelf bedruipend door verdiensten uit opdrachten. Wij bieden onze werkzaamheden aan tegen marktconforme prijzen en werken graag met andere partijen samen. Over 2 jaar willen wij 75% van onze omzet realiseren uit de uitvoering van lokale projecten en verkoop van producten en diensten. Lokale overheden en ondernemingen dagen we uit zich als ‘launching client’ te gedragen in het besef dat deze uitgaven lokaal goed doen (en bijvoorbeeld ook uitkeringen kunnen verminderen).
De combinatie van de Stichting Broedplaats Gooise Meren met de AltijdWerkplaats CIC bv laat een gemeenschapsbedrijf ontstaan.
Het Angelsaksische bedrijfsmodel van een Community Interest Company (CIC) heeft als voorbeeld gediend: Dit is een organisatievorm dat een economisch duurzaam ondernemersmodel voorstaat en welke waarborgt dat alle inzet gericht is op een gemeenschapsbelang middels statuut en dat de winst en het opgebouwde vermogen in handen van dezelfde gemeenschap blijft.
In ons geval wordt dit gegarandeerd doordat de stichting eigenaar is van de bv, welk statuut dwingend voorschrijft dat alle opbrengsten weer ten goede komen aan de gemeenschap.
Stichting Broedplaats Gooise Meren vertegenwoordigt in ons concept de lokale gemeenschap. Zij heeft een faciliterende rol in het ontwikkelen van ideeën en initiatieven van mensen die hun schouders willen zetten onder een meer inclusieve samenleving, een groener Gooi en een waarderende economie. Ze streeft ernaar om een spil te zijn in de lokale gemeenschap die meer samenwerking mogelijk maakt tussen inwoners en lokale belanghebbenden, zoals gemeenten, maatschappelijke organisaties, ondernemers en onderwijs. De bestuurders van zowel de stichting als de bv staan onder toezicht van een Raad van Toezicht.
4. Beleidsplan
De AltijdWerkplaats heeft de afgelopen 5 jaar diverse werkzaamheden en projecten uitgevoerd waarbij het creëren van lokaal werk voor het indirect of direct bijdragen aan de biodiversiteit voorop staat. Deze zullen uiteraard voor de komende jaren voortgezet gaan worden, waarbij bovenstaande doelen ons richting geven.
Een kleine greep uit de activiteiten:
Groene impact
Lokale groen projecten:
– Ontwikkeling inspiratie- en educatielocatie de Groene Ruijter; straks DE (werk)plek in de gooi en vechtstreek voor groene wereldverbeteraars. Hier wordt de komende tijd hard gewerkt aan onze groene ambitie om meer groen te creëren en de biodiversiteit te vergroten in onze regio. De hele lokatie wordt één groene inspiratiebron voor iedereen die wil werken en bijdragen aan de verbetering van de natuur en het vergroten van de biodiversiteit. Deze demo lokatie bestaat straks o.a. uit groene gevels, daken, lemen muren, een kas, vijver, pluktuin etc. De locatie dient als proeftuin, activiteitencentrum, educatief/voorlichtingscentrum, inspiratiebron en biedt werkplekken aan mede groendenkers en -doeners (opstartfase). Via deze locatie worden straks ook i.s.m. de GGM huishoudens uitgenodigd thuis aan de slag te gaan met de eigen buitenruimte.
– Kweken van inheemse wilde planten (Kortenhoef en Bussum)
– Ecologisch beheer en onderhoud van de buitenruimte van FortWerk IV
– Ecologisch ontwerp lokale begraafplaats
– Ecologisch groen beheer locatie De Groene Afslag
– Greenspot biodiversiteit buurtschap Crailo
– Beheer/onderhoud poelen in de gemeente Gooise Meren
Educatie / inspiratie
Workshops, lesprogramma’s rondom vergroening & circulariteit
Circulaire (ver)bouw projecten
– Pilotproject regio hergebruik afvalhout en creëren werk (GAD, TOMIN, regio)
– Inrichting huiskamer van het Gooi “De Groene Afslag” (hergebruik materialen)
– Ontwerp en inrichting bakkerij “het Graanschap” (hergebruik materialen)
Producten/diensten t.b.v. natuurontwikkeling
– Nestkasten (mezen, uilen, vleermuizen, zwaluwen etc.), amfibietrappetjes, roofvogelpalen, faunapalen etc. gemaakt van lokaal (waar mogelijk circulair) hout
– Workshops (composteren, wilgentenen, nestkasten resthout etc.)
– Duurzame kerstbomen
– Lokaal geoogste bomen lokaal verwerken en inzetten (houtzagerij)
– Interieur artikelen & bouw van hergebruikte materialen
Sociale impact & Beloningsbeleid (2022)
Actief betrokkenen bij de Broedplaats/AltijdWerkplaats: 120
(waarvan 2 initiatiefnemers, 3 medewerkers in loondienst, rest: zzp’ers, mensen in ontwikkeltrajecten, vrijwilligers, gepensioneerden)
Er is tot en met 2021 (ondanks Corona) werk gecreëerd voor meer dan 200 mensen met diverse achtergronden (2018-2021).
De leden van het bestuur van de stichting en de raad van toezicht genieten geen beloning voor hun werkzaamheden. Wel mogen zij een vergoeding voor gemaakte onkosten ontvangen. Als wel vacatiegeld dat niet bovenmatig is. Dit wordt vermeld in de jaarrekening.
Voor personeel voor de werk bv geldt dat zij beloond worden conform de gangbare norm. Er is geen CAO van toepassing. Het streven is, als de financiële positie dat toelaat, dat de bestuurders van de werk bv vanaf 2022 in loondienst komen van de werk bv.
Het toezicht op het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de stichting is opgedragen aan een raad van toezicht, bestaande uit een door de raad van toezicht vast te stellen oneven aantal van tenminste 3 natuurlijke personen. Een niet-voltallige raad van toezicht behoudt zijn bevoegdheden. In ontstane vacatures wordt zo spoedig mogelijk voorzien.
5. Verslag van uitgeoefende activiteiten (laatste update: februari 2021)
De AltijdWerkplaats heeft de afgelopen 2,5 jaar diverse werkzaamheden en projecten uitgevoerd met een groene en/of sociale impact. Een kleine greep uit de activiteiten:
– Onderhoud/beheer lokale poelen, bij het Mouwtje en de Zandzee in de gemeente Gooise Meren (GGM).
– Nestkasten gebouwd van hergebruikt materiaal voor vleermuizen op het Crailo terrein
– Lokaal hout lokaal laten landen: deel boomstammen Anna’s Hoeve gegund aan de AltijdWerkplaats
– Interieur artikelen & bouw van hergebruikte materialen
De producten worden door ons op een unieke manier en met veel liefde voor het materiaal en het eindproduct gemaakt. Elk product ademt originaliteit uit. Niet in de laatste plaats door de mensen van diverse pluimage die hieraan bijdragen.
– Verkoop en uitgifte en inname DUURZAME kerstbomen 2020 (weer meer bomen uitgegeven dan het jaar 2019).
– Evenementen zoals, nationale zaaidag, stekjes- en zadenruildag en workshops (upcycling, bouwen met resthout, insectenhotels, stekken etc.) en vogelsafari’s.
– GreenTeam Gooi & vechtstreek: een groep lokale experts, ervaringsdeskundigen en natuurliefhebbers die de AltijdWerkplaats professioneel adviseren op het gebied van de biodiversiteit en waar nodig actief kunnen worden ingezet.
– Buitenlessen, kikker- en vogelsafari’s, composteerlessen voor scholen, particulieren
– Beheer & onderhoud 12000 m2 terrein De Groene Afslag (& 350 weeshuiskamerplanten)
– Circulaire houtwerkplaats
– Houtzagerij om lokaal geoogst hout ook lokaal te laten landen
6. Jaarverslagen
Jaarrekening 2023
Stichting Broedplaats Gooise Meren
AltijdWerkplaats CIC B.V
Impactjaarverslag 2022
Sociale en groene impact jaarverslag 2022 (onze bijdrage aan de Sustainable Development Goals volgens MAEX)
Jaarrekening 2022 (concept)
Stichting Broedplaats Gooise Meren
AltijdWerkplaats CIC B.V.
Jaarrekening 2021
Stichting Broedplaats Gooise Meren
AltijdWerkplaats CIC B.V.
Jaarrekening 2020
Stichting Broedplaats Gooise Meren
AltijdWerkplaats CIC B.V.
Jaarrekening 2018 en 2019
Stichting Broedplaats Gooise Meren
AltijdWerkplaats CIC BV
AltijdWerkplaats Jaarverslag 2018-2019
AltijdWerkplaats Jaarverslag 2020