Hoe krijg je een rijk, natuurlijk vijverleven?

Gepubliceerd in het Naarden & Bussums Nieuws

Als kind was Joop Post (59) al gefascineerd door salamanders. Nu weet deze Gooische poelenspecialist precies welke leefomgeving amfibieën nodig hebben. Bijvoorbeeld in je vijver. ‘Met de juiste randvoorwaarden gaat veel vanzelf.’

Geen vissen

De meeste amfibieën zijn momenteel aan land, vertelt Joop. ‘Salamanders, kikkers en padden komen vooral naar water voor de voortplanting, zo vanaf maart tot ongeveer mei. Daarvoor en daarna leven ze tussen begroeiing en onder blaadjes.’ Voor wie deze dieren graag in de tuinvijver wil, is regel één: geen vissen. ‘Want die eten de eitjes die amfibieën in de lente in het water leggen.’ Vorig jaar creëerde Joop met zijn zoon een poel bij De Groene Afslag. ‘Terwijl we het water erin deden, sprongen de eerste kikkers er al in.’

Watervlooien

Lege larvenhuidjes van de keizerlibelle

Wat je nu alvast kunt doen, is je vijver schoonmaken. ‘Tweederde van het plantaardig materiaal mag er elke herfst uit, voordat het echt winters wordt. Dat leg je eerst twee etmalen vlak langs de kant, zodat alle diertjes die erin zitten terug naar het water kunnen gaan. Daarna maak je er een rommelhoekje mee, of je geeft het aan iemand die de planten kan gebruiken voor zijn eigen vijver.’ Zo blijft het water helder; iets waarin ook watervlooien een grote rol spelen. ‘Als je ze ergens ziet, neem er wat van mee. Ze zorgen voor filtering, eten zweefalgen en zijn zelf prima voedsel voor jonge salamanders.’ Overigens, zegt Joop, is het dichtvriezen van een visloze vijver niet erg.

Trappetje

Voor een geschikte temperatuur is het belangrijk dat er wat zon op het water valt. Wanden die niet te steil zijn, helpen bij het in en uit de vijver komen. ‘En anders kun je in hoeken iets creëren, zoals een loopplankje. Ook handig voor egels of muizen wanneer die te water zijn geraakt.’ Planten die een beetje boven het wateroppervlak uitsteken, helpen de natuurlijke omgeving te verrijken. ‘Gele lis, lisdodden, krabbenscheer: daarvan maken keizerslibellen graag gebruik. Je zult zien dat met de juiste randvoorwaarden veel vanzelf gaat; voor je het weet trekt je vijver allerlei inheemse vormen van leven aan.’ Gelukkig maar, want amfibieën vangen, dat mag niet.

Vijver bij De Groene Afslag

Meer informatie:
Altijdwerkplaats.nl/groenloket
Duurzaam.gooisemeren.nl
Tuiny Poel (Ravon)
Kas&Co Kortenhoef

 

 

 


Dit artikel is onderdeel van een reeks over hoe inwoners van gemeente Gooise Meren kunnen bijdragen aan een duurzamere gemeenschap. De artikelen worden aangeboden door het GreenTeam van de AltijdWerkplaats in samenwerking met de gemeente Gooise Meren. De AltijdWerkplaats streeft naar werk – áltijd voor iedereen. Ieders unieke bijdrage wordt vooral duurzaam, groen en sociaal ingezet, waarbij speciale aandacht uitgaat naar het stimuleren van de biodiversiteit. Wilt u persoonlijk advies over groene initiatieven in de buurt of hoe je als inwoner bij kan dragen aan het herstel van de natuur of het vergroten van de biodiversiteit? Stuur een e-mail naar het Groenloket via groenloket@altijdwerkplaats.nl, of kom bij ons langs bij de Groene Ruijter (GRRU) op de Ruijterlaan 24a in Bussum. Iedere dinsdag van 9 tot 13 is het Groenloket geopend.

Fotografie: Joop Post en Job van Heemskerck van Beest (header)

Recente projecten