‘Mooie mix natuurverrijking en werkgelegenheid’

Het bruist bij de Groene Ruijter (GRRU), de groene hub in de Bussumse wijk Westereng. Aan de vele activiteiten die hier te vinden zijn is weer een nieuwe toegevoegd. 

Eind vorige week werd onder grote belangstelling de Hemelse Kas geopend, een circulaire kweekruimte voor inheemse planten bij de Groene Ruijter. Tegen de honderdvijftig belangstellenden zagen wethouder duurzaamheid Barbara Boudewijnse het symbolische lintje doorknippen.  

Creatieve greenspot
Boudewijnse benoemde de bijzondere mix van creativiteit, diversiteit en betrokkenheid die bij de Groene Ruijter samenkomt. “Een mooie mix van natuurverrijking en werkgelegenheid”, vatte de wethouder het samen. Net als initiatiefnemers Regina Berends en Rob Ebeling is zij trots op de samenwerking van lokale overheid en lokale initiatieven om de groenambities vorm te geven. Samen met de vele belangstellenden nam de wethouder deel aan de eerste rondleiding op het complex.  

V.l.n.r.: Rob Ebeling, wethouder Barbara Boudewijnse en Regina Berends.
Foto: Caroline Schröder

Hier verbinden we initiatieven die hard willen werken aan een wereld waarin plant en dier kunnen floreren’

De onvermoeibare Berends en Ebeling zijn verguld met de mooie woorden en de brede interesse vanuit de samenleving. Het officiële moment trok niet alleen de belangstelling van vele omwonenden, maar ook vertegenwoordigers uit de lokale politiek, samenwerkingspartners en opdrachtgevers waren present. We spreken een van de drijvende krachten achter het project, Regina Berends. “Hier verbinden we initiatieven die hard willen werken aan een wereld waarin plant en dier kunnen floreren”, zo omschrijft Berends in één zin de plek.  

Lokaal en circulair
De Hemelse Kas is de nieuwste van de reeks initiatieven die bij de Groene Ruijter is gestart, de inspiratieplek voor biodiversiteit in Gooise Meren. Het vult de al aanwezige pluktuin en moestuin op een mooie manier aan en laat zien wat een creatieve greenspot de Groene Ruijter aan het worden is. Wat direct opvalt aan de Hemelse Kas is de bijzondere constructie. Het ontwerp van de kas is ontstaan vanuit beschikbaar materiaal en bestaat voor minimaal 90 procent uit circulair en lokaal geoogste onderdelen. 

Zo vormt de oude fietsstalling het fundament. Daarop staat een geraamte van elektrabuizen die niet langer geschikt waren voor gebruik, ondersteund door de door paarden kapotgebeten balken afkomstig van de Larense manege. In de kas vinden we kweekbakken die gemaakt zijn van lokaal geoogst Hilversums Douglas hout gedoneerd door het HOV (Hoogwaardig Openbaar Vervoer, red.). De oude plastic vloer van Bussum on Ice dient als ondergrond voor de zaaibakken in de kas. Daar houdt het niet mee op.   Ook de hardhouten palen in de constructie zijn afkomstig van de brugleuning van de gesloopte brug aan de Bollelaan. Tot slot is de samenwerking met GNR ook noemenswaardig. De tochtgaten zijn gedicht met wol van de schapen die op onze heidevelden rondlopen. De Hemelse Kas is daarmee een voorbeeld voor hergebruik. 

‘Bezoekers worden geïnspireerd om zelf ecologisch verantwoord aan de slag te gaan met biodiversiteit’

Wat is er in en rondom de Hemelse Kas te doen?
Natuurlijk wordt er, zoals het hoort, in de kas gezaaid, gekweekt, verspeend en gestekt. Plantjesbusiness dus. Berends vertelt over de uitgebreide functie: “Onze kas vormt de spil van onze groenactiviteiten bij de Groene Ruijter. Het is veel meer dan alleen een kas. Rondom onze kas doe je inspiratie op. Het aanreiken van ideeën en advies over beplanting met een bijdrage aan de versterking van de biodiversiteit staat centraal én het gesprek daarover voeren. Onze bloemenpluktuin en moestuin zijn inspiratieplekken voor natuurverrijking. Bezoekers worden geïnspireerd om zelf ecologisch verantwoord aan de slag te gaan met biodiversiteit.” 

Berends glundert als ze opsomt wat er allemaal nu al en in de toekomst te doen is. Nu al kun je bij de kas terecht voor advies op het gebied van verduurzamen en vergroenen in je eigen omgeving, rondom het huis en de tuin. Zo is er iedere dinsdag een inloopochtend bij het GroenLoket van 9.00 tot 13.00 uur waar bezoekers terecht kunnen met allerhande groenvragen. Door de omliggende tuinen, de Hemelse Kas en straks een demo groendak en een natuurlijke vijver laat het initiatief zien wat het advies inhoudt. Over de langere termijn vertelt ze: “We werken aan een mooie programmering die na de zomer van start gaat.”  

Lezingen
Er komen lezingen, buitenlessen en de workshops ‘Maak je eigen beplantingsplan’, ‘Composteren kun je leren’, ‘Moestuin Inspiratie’, ‘Upcycling’, ‘Koken met lokaal voedsel’, ‘Boost je tuin met een vijver’ en ‘Klimaatadaptatie doe je zo’. Met die laatste werkt de greenspot indirect ook aan de groeiende klimaatproblemen zoals watertekort bij grote droogte of overlast bij extreme regenval. “We verkopen nu al het ‘Cadeaupakket Biodiversiteit’ en we gaan natuurlijk ook zaaigoed, stekjes en inheemse plantjes verkopen die uit de kas komen en rondleidingen geven”, vult Berends aan. 

Nog niet genoemd is de ambitie om met alle activiteiten ook werkplekken te creëren, naast biodiversiteit een belangrijke pijler van Berends en Ebeling. “Met de kas creëren we een betaalde baan om ook het onderhoud van de buitenruimte te kunnen continueren. Uiteraard creëert de plek meer werk, ook voor vrijwilligers, mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt ervaren, gepensioneerden en jonge mensen die van de natuur willen leren.”

Sinds twee jaar wordt de oude school aan de De Ruijterlaan doorontwikkeld tot een broedplaats voor wereldverbeteraars. In het gebouw huizen inmiddels verschillende duurzame ondernemers zoals architectenbureau ARKH, FamFam en duurzaam en creatief kledinginitiatief De Groene Stijl van Floor Jansen en Maartje Manschot. Groene duizendpoten en initiatiefnemers van de nieuwste inspiratielocatie zijn dus Rob Ebeling en Regina Berends van gemeenschapsbedrijf AltijdWerkplaats, een zogenaamde CIC. Dit is een economisch duurzaam ondernemersmodel welke waarborgt dat alle inzet gericht is op een gemeenschapsbelang middels het statuut waarbij de winst en het opgebouwde vermogen in handen van dezelfde gemeenschap blijft. 

‘Een fijne samenwerking. Stevens begeleidt de mensen in de kas één dag in de week’ 

De kas moet natuurlijk doelmatig en renderend zijn en dat vraagt om expertise. De groenondernemers krijgen daarbij hulp van Martin Stevens van Kas & Co. “Een fijne samenwerking. Stevens begeleidt de mensen in de kas één dag in de week. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers betrokkenen en het 15-koppige GreenTeam, die een grote adviesrol vervult, is ook onbeperkt inzetbaar. Alles bij elkaar zijn er zo’n vijftig actief betrokkenen, licht Regina Berends trots toe. Ook trots is Berends op de partnerships met stichting Doen, Waterschap Gooi en Vechtstreek, Rabo Foundation, de Regio Gooi en Vechtstreek, De Groene Afslag en de gemeente Gooise Meren op het gebied van sociale werkgelegenheid, duurzaamheid en promotie. Via de gemeentepagina in de lokale krant biedt gemeente Gooise Meren structureel publicatieruimte om het belang voor de biodiversiteit onder de aandacht te brengen. 

De Groene Ruijter staat op een centrale plek in de wijk. Veel buurtbewoners lopen frequent even binnen. “Als straks L’Oase opent, ons volgende plan, zal het nog aantrekkelijker zijn om even binnen te lopen voor een praatje en een kop koffie. Het geheel wordt een fijne ontmoetingsplek waar je wat kunt halen en kunt brengen.” Daarmee sluiten we het interview met een van de drijvende krachten van deze greenspot af. De Groene Ruijter is een prachtplek om duurzame verandering ‘live’ te zien gebeuren. 


Foto: Caroline Schröder 

Tekst: Petra Olgers  

 

Recente projecten