Duurzaam tuinieren hoeft niet duur te zijn

Gepubliceerd in het Naarden & Bussums Nieuws

Carla van der Maas woont sinds 2017 in de Blaricummer Bijvanck. “Vroeger  had ik een postzegeltuintje, nu heb ik wel 100 m² om te tuinieren. Ik doe mijn best om dit zo duurzaam en natuurlijk mogelijk te doen. Dat is fijner voor alles wat groeit, bloeit, zoemt en zingt. En als je de natuur zijn gang laat gaan, ontstaan hele leuke dingen.”

Stuifmeel en nectar
De voorheen saaie achtertuin bouwde ze geleidelijk om tot ‘biodiverse tuinjungle’ met veel bloeiende planten die stuifmeel en nectar geven aan bijen en vlinders. “De laurier bij de schutting heb ik vervangen door meidoorns en ligusters. Ook heb ik onder andere ijzerhard, kattenkruid, vrouwenmantel, korenbloemen, akelei en dropplanten geplant. Bij voorkeur gebruik ik inheemse planten die zonder gif gekweekt zijn. Insecten geven daar de voorkeur aan. Bovendien zijn ze voordeliger in het onderhoud doordat ze aan ons klimaat gewend zijn.”

Tuinstruinder
“Duurzaam tuinieren hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn”, benadrukt Carla. “Op de website van AltijdWerkplaats staan goede tips en verkooppunten van milieubewust geteelde planten, struiken, bloembollen en zaden. Ik ben een tuinstruinder en gebruik graag zaadjes uit de natuur van bijvoorbeeld engelwortel. Ook adopteer ik planten die het bij anderen niet goed doen of uit de koopjeshoek van het tuincentrum komen. Hoe meer variatie, hoe sterker je tuin wordt.”

Regenwater en compost
Ze vertelt erg te genieten van het zelfaangelegd vijvertje dat nu onder andere kikkers huisvest. “Ik heb een zwarte metselton ingegraven en vol laten lopen met regenwater. Ik buffer trouwens ook regenwater voor droge periodes met drie regentonnen. En achterin de tuin staat een compostbak waarin keuken- en tuinafval wordt omgezet in voeding voor planten die dat goed kunnen gebruiken.”

Steeds meer leven
“Er komt steeds meer leven in de tuin”, zegt ze trots. “Vogels, vlinders, zweefvliegen en mooie insecten die ik nog niet kende. Er is altijd iets nieuws te zien, ook als ik ’s avonds met een nachtlampje de tuin inloop.” Ze hoopt dat er meer groene initiatieven in de regio komen zoals een plantenbibliotheek en uitruil van zelfgekweekte plantjes. En dat meer mensen hun tegeltuinen verduurzamen. “Zo creëer je een onderhoudsvrije tuin waar het fijn vertoeven is voor jezelf én voor planten en dieren.”

Meer informatie:
Altijdwerkplaats.nl/groenloket
Duurzaam.gooisemeren.nl

Op deze site staan goede tips om van je tuin, balkon of dak een natuurrijke plek te maken.

 

Dit artikel is onderdeel van een reeks over hoe inwoners van gemeente Gooise Meren kunnen bijdragen aan een duurzamere gemeenschap waar meer ruimte is voor de natuur. De artikelen worden aangeboden door het GreenTeam van de AltijdWerkplaats in samenwerking met de gemeente Gooise Meren. De AltijdWerkplaats streeft naar werk – áltijd voor iedereen. Ieders unieke bijdrage wordt vooral duurzaam, groen en sociaal ingezet, waarbij speciale aandacht uitgaat naar het stimuleren van de biodiversiteit. Wilt u persoonlijk advies over groene initiatieven in de buurt of hoe je als inwoner bij kan dragen aan het herstel van de natuur of het vergroten van de biodiversiteit? Stuur een e-mail naar het Groenloket via groenloket@altijdwerkplaats.nl, of kom bij ons langs bij de Groene Ruijter (GRRU) op de Ruijterlaan 24a in Bussum. Iedere dinsdag van 9 tot 13 is het Groenloket geopend.