Maak een natuurrijke plek van je tuin, balkon en dak met deze 10 tips

  1. Plant wilde planten in de border tussen je andere tuinplanten zoals wilde marjolein, knoopkruid, prachtklokje, wilde margriet, duifkruid, dagkoekoeksbloem, gevlekte dovenetel en lange ereprijs. Planten van hier zijn belangrijk voor dieren van hier. Insecten en hun larven en andere dieren eten ervan. Zij zijn zelf weer een bron van voedsel voor andere dieren als vogels en amfibieën. Koop dus ecologisch verantwoord gekweekte planten,  bloemen en boeketten.
  2. Licht een paar tegels (of meer) langs de gevel en plant wilde soorten en/of tuinkruiden in het zand. Vervang je schutting door een inheemse gevarieerde haag of laat in ieder geval ruimte over voor egels om onder je schutting door te kruipen.
  3. Maai je grasveld, of een deel ervan, niet of veel minder. Je krijgt dan vanzelf allerlei andere planten in je gras. Of trek het gras een beetje open en zaai er soorten die tegen maaien kunnen, zoals witte klaver, ereprijs, biggenkruid en kleine leeuwentand.
  4. Laat dood hout liggen in de tuin. Veel organismen houden er van. Vogels en andere kleine dieren vinden er nest- en schuilgelegenheid. Zorg zo nodig ook voor nestgelegenheid zoals vogelhuisjes.
  5. Zorg voor water in de tuin. Een grote schaal of cementkuip, al dan niet ingegraven, vormt al een minivijver of leg een echte vijver aan. Vogels zijn er blij mee, maar ook libellen, waterkevers, kikkers en salamanders die vaak vanzelf komen. Koppel de waterafvoer van daken af en laat het regenwater in de tuin stromen in een wadi of in de vijver.
  6. Laat de grond met rust. Ga niet mesten of grond verbeteren, want wilde planten hebben geen mest nodig. Zand is prima plantgrond. Voeg eventueel wat compost toe. Composteer zelf; dit kan in de tuin maar ook in het klein in je keuken.
  7. Maak wat hoogteverschillen in de tuin. Bouw een stapelmuurtje van de opgelichte tegels, breek ze doormidden en gooi er wat zand achter. Verbazingwekkend veel wilde planten en insecten voelen zich thuis in of bij stapelmuurtjes. Zowel op de zonkant als in de schaduw.
  8. Denk aan een daktuin op de schuur of carport of op een niet te stijl schuin dak. Niet alleen sedums (vetplanten) ook tientallen andere soorten wilde planten groeien prima op daken zoals steenanjer, geel zonneroosje, wilde margriet, duizendblad en nog veel meer. Veel gemeentes geven subsidie op de aanleg. Maar daar gebruik van.
  9. In potten en bakken op je balkon kun je prima miniatuurtuinen aanleggen. Hoe groter hoe makkelijker natuurlijk. Gebruik biologische, liefst veenvrije, potgrond vermengd met scherp zand en lavagrid. Planten in bakken moet je meer water geven dan in de volle grond. Ook kun je indien nodig wat plantaardige of biologische dierlijke mest toevoegen maar heel weinig en/of wat kalk. Afhankelijk van de soorten planten.
  10. Een tuin is een plekje voor jezelf en geen natuurgebied. Zet er planten in die je mooi vindt, maar let erop dat deze gekweekt zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Gebruik zo veel mogelijk wilde planten, bomen en struiken, daar hebben alle dieren het meeste aan. Zo help je de biodiversiteit een beetje vooruit. Maar ook exoten mogen best wel, maar hoe minder hoe beter.

En tot slot: Wees nieuwsgierig naar wat er in je tuin bloeit, groeit en leeft. Google die vlinder of tor laat je verrassen wat je tegenkomt.

Bovenstaande planten staan in de top 10 van inheemse planten die een waardevolle voedselbron zijn voor vele kleine dieren die in je tuin leven of er op bezoek komen. Bron: ‘Tuinieren met wilde planten’ van Martin Stevens. 

De tips zijn opgesteld door het GreenTeam van de AltijdWerkplaats. Vragen? Mail ons op groenloket@altijdwerkplaats.nl

Meer informatie & bronnen voor het vergroenen van je buitenruimte:
Kas&Co Kortenhoef
Wilde planten voor in je tuin
Collectieve inkoopactie sedumdaken regio Gooi & Vechtstreek
Duurzaam.gooisemeren.nl
Vlindertuin Mot in Mokum 
GroenLoket (Groene Ruijter)
GRRU (Groene Ruijter) – Werkplek voor groene wereldverbeteraars

Meer vragen over tuinontwerp en -inrichting:
Fransien Jongmans Groenprojecten
Echinops Tuinontwerp & Advies
Buitenleven ontwerpstudio
Verkooppunten biologisch/milieubewust geteelde (inheemse) planten, struiken, bomen, bloembollen en zaden

Anders tips om je kennis te verrijken:
Obsidentify app
Bloeibogen app (Naturalis)

Bron foto’s:
Wolverlei Image Archive – Martin Stevens
Lotte Spijker