Hemelse Kas & Kas&Co

Onze kassen (Kas&Co en bij de GRRU)
Het belang van wilde planten
Bestellen & advies
Openingstijden en contact
Wil je helpen, leren of  op een andere manier bijdragen?

Onze kassen
Onze Hemelse Kas in Bussum bij de GRRU (Groene Ruijter) en Kas&Co in Kortenhoef zijn twee fantastische plekken waar we hard werken aan het kweken en verkopen van wilde, inheemse (voornamelijke vaste) planten. Uiteraard zonder bestrijdingsmiddelen. Samen met Martin Stevens zetten we ons in voor een groene en biodiverse toekomst met een zo gevarieerd mogelijk aanbod.

Samen streven wij naar de continuïteit van de teelt van inheemse en wilde planten, het vergroten van de biodiversiteit en het creëren van waardevol groen lokaal werk.  We geven ook graag advies en voorlichting op het gebied van biodiversiteit in de stad en kweken wilde planten voor particulieren, hoveniers, collega kwekers en overheden. Ook geven we presentaties, workshops en doen quickscans en nulmetingen.

Bovenstaande planten staan in de top 10 van inheemse planten die een waardevolle voedselbron zijn voor vele kleine dieren die in je tuin leven of er op bezoek komen. Bron: ‘Tuinieren met wilde planten’ van Martin Stevens. 

Het belang van wilde planten
Wilde planten in tuinen, op daken en in de openbare ruimte geven niet alleen de bedreigde biodiversiteit zoals wilde bijen, vlinders, vogels en andere dieren een plek om te leven, maar velen zijn ook goed bestand tegen extreme weersomstandigheden en dus zeer geschikt voor onze tuinen (lees meer over klimaatbestendig tuinieren).

Interview met Martin Steven door Nature Today:
Inheemse wilde planten zijn heel belangrijk voor de biodiversiteit. “Uitheemse soorten zoals de toverhazelaar, daar komt hier geen bij op af”, legt Martin Stevens van Kas&Co uit. “We denken dat we de natuur kunnen ‘maken’, maar dat betwijfel ik. Als je bomen of planten, die ook in Nederland voorkomen, uit het zuiden importeert, dan neem je hun genetische eigenschappen mee. En die zijn niet afgestemd op onze leefomgeving, op de inheemse insecten en op ons klimaat. Onze insecten herkennen deze planten vaak niet en eten er niet van.”

Bovendien zit volgens Martin ook de bloeitijd in het DNA. “Zuidelijke of oostelijke exemplaren van onze wilde soorten bloeien vaak eerder of juist later”, legt hij uit. “Dus niet altijd in de periode waarin onze insecten voedsel nodig hebben. Insecten en planten bovengronds, maar ook de bodemdieren rond de plantenwortels vormen samen een hofhouding. Ze zijn eeuwenlang met elkaar geëvolueerd en hebben zich aan elkaar aangepast. Zo kan het verdwijnen van een plantensoort het einde betekenen voor een aantal andere soorten.”

In Nederland worden zeventig wilde plantensoorten ernstig bedreigd. In de top tien van meest bedreigde wilde plantensoorten in Nederland staan onder andere het zaagblad en de roggelelie. “We hebben geen exoten of zuidelijke exemplaren van onze soorten nodig om steden, tuinen en parken nog biodiverser te maken of aan te passen aan klimaatverandering”, stelt Martin. “We hebben juist inheemse planten van hier nodig. Die passen zich al honderdduizenden jaren aan klimaatveranderingen aan.” (Bron: Nature Today)

Bestellen en advies
Bestellingen kun je direct mailen naar groenloket@altijdwerkplaats.nl. Je kunt hiervoor gebruik maken van onze voorraadlijst.
We versturen geen planten tenzij het grote aantallen zijn. We kunnen de planten tegen transportkosten wel komen brengen. Vanaf 1000,- ex btw is de levering gratis binnen een straal van 80 km en 1500,- ex btw in heel Nederland uitgezonderd de eilanden.
Bij bestelling onder de 1000 euro zijn bezorgkosten 1 euro per km met een minimum van 30 euro, ex btw. Hoveniers, heemtuinen en collega kwekers kunnen tegen gereduceerd tarief bestellen. Voor veenmankisten vragen wij 3,50 euro borg of neem lege kisten mee bij het ophalen.

Het aanbod is groot, maar niet onbeperkt. Mocht je op zoek zijn naar specifieke planten laat het ons weten, wij kunnen ook planten van de andere kwekerijen leveren.

Naast planten verkopen wij ook biodiversiteitspakketten, plukbloemen uit de pluktuin en boeken van Martin Stevens.
Voor vragen over de planten, andere diensten of voor het maken van een afspraak, kun je ons via  groenloket@altijdwerkplaats.nl bereiken.
We zijn veel buiten, in het groen, daarom kan het soms een dagje duren voor je antwoord hebt.

Openingstijden en contact
Planten bij Kas&co kunnen altijd aangeschaft worden, betaalmogelijkheid staat ter plaatse vermeld. Vrijwilligers zijn vaak op dinsdag, vrijdag en zaterdag aanwezig. Je kunt als je graag ter plekke advies wilt altijd een afspraak maken via groenloket@altijdwerkplaats.nl.
De Hemelse kas bij de GRRU Groene Ruijter in Bussum is dinsdag t/m vrijdag open van 09:00 tot 16:00 uur.

Adressen:
Kwekerij Kas&Co, Kromme Rade 5, Kortenhoef
De Groene Ruijter (GRRU), Ruijterlaan 24a, Bussum
De Badloods op het terrein van De Groene Afslag, Amersfoortsestraatweg 117, 1251 AV Laren (Je kunt de planten via groenloket@altijdwerkplaats.nl bestellen en bij De Groene Afslag afhalen)

Wil je helpen, leren of  op een andere manier bijdragen?
We kunnen altijd (professionele) groencoaches, vrijwilligers en liefhebbers met groene vingers gebruiken die ons bij de Groene Ruijter en/of in de wijken willen helpen de natuur te verrijken en om de biodiversiteit te vergroten. Ons GreenTeam helpt ons met kennis over het groen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker meedoen.
Stuur een mailtje naar groenloket@altijdwerkplaats.nl.

Meer informatie:
GroenBlauw Loket van de Groene Ruijter – iedere dinsdag inloopdag van 9:00 tot 15:00 uur voor al je groene vragen en aanbod (maak i.v.m. de drukte bij voorkeur vooraf een afspraak)
Wildetuinplanten – alles over inheemse planten (website van Martin Stevens)
https://kasenco.wordpress.com/ – meer info over Kas & Co
Plantenpakketten – kant en klare inheemse plantenpakketten samengesteld met bijbehorende toelichting in 9 folders
10 Tips voor het vergroten van de biodiversiteit in jouw tuin
De biodiversiteit vergroten? Ga aan de slag met inheemse planten in je tuin (interview Nature Today met Martin Stevens)

De AltijdWerkplaats gaat voor groeiende impact op natuur en werk. Bij de Groene Ruijter, onze inspiratielocatie voor biodiversiteit, verbinden we initiatieven die hard willen werken aan een wereld waarin plant en dier kunnen floreren.

 

 

Bron foto’s: Wolverlei, Martin Stevens (tevens lid van het GreenTeam), Caroline Schröder https://carolineschroder.nl/ 

 

V.l.n.r.: Rob Ebeling, wethouder Barbara Boudewijnse en Regina Berends.
Foto: Caroline Schröder

Recente projecten