GroenBlauw-loket nu ook mobiel. ‘We gaan verhalen ophalen’

Het gebied Heuvelrug en ‘t Gooi en de Vechtstreek zijn kwetsbaar voor extreem weer. Daarom is het belangrijk om slimmer met water om te gaan. Hoe kunnen we samen drinkwater besparen én wateroverlast voorkomen?

Landschapsontwerper Arja Helmig gaat het komende halfjaar op pad met de GroenBlauw-mobiel om van de bewoners te horen welke ideeën er zijn om het water- en bodemsysteem te verbeteren. Een initiatief van de GRRU (Groene Ruijter), de gemeente en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. 

Helmig: “We willen samen met bewoners de weg van het water door de gemeente volgen. Van het hoogste punt op hoge zandgronden tot de diepste punten bij Muiden en Vecht. Wie kunnen hier beter over vertellen dan de bewoners zelf? Daarom gaan we verhalen ophalen. Om te beginnen over onze waterhistorie.

Hoe gingen mensen in Naarden en Bussum vroeger met het water om? En in Muiden, waar al in 1674 de Groote Zeesluis is gebouwd op het scharnierpunt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Wat voor problemen met water, hitte en droogte ervaren mensen nu? En hoe vinden we samen oplossingen die water beter vasthouden, bergen en afvoeren?”

Ze deed de afgelopen jaren opdrachten voor onder andere de gemeente Amsterdam en de Floriade Expo 2022. Ze legt uit dat de focus in de ‘Weg van het Water’-campagne ligt op inspiratie, voorlichting en educatie: “Om klimaatschade te voorkomen, moeten we ons wapenen tegen meer droogte, hitte en piekbuien, en daarmee ook de biodiversiteit helpen. Hiervoor kunnen we waardevolle lessen uit het verleden trekken. Hier praten we bijvoorbeeld ook over met de Historische Kring Bussum.”

Klimaatverandering
“Er is meer kans op een extreme regenbui, een hittegolf en langere droge periodes. Hier moeten we ons snel op voorbereiden. Als het hard of veel regent, stroomt water weg dat we misschien beter in het gebied kunnen bewaren. In droge perioden halen we nu bijvoorbeeld water uit het IJmeer of het Amsterdam-Rijnkanaal. Dat water is niet schoon genoeg. En als water droogvalt kunnen de dieren die hierin leven lokaal uitsterven. Een ander risico is sterfte van bomen bij daling van de grondwaterstand. Ook kan een tekort aan drinkwater ontstaan.

De klimaatverandering houdt Helmig ook persoonlijk erg bezig. “Bij mijn toekomstige huis in de nieuwewoonwijk buurtschap Crailo krijgen we watertanks van tien kuub in de tuin voor opvang en hergebruik van regenwater. Hierdoor besparen we drinkwater en kunnen we overtollige water via het grondwater ten goede aan de natuur laten komen. Er zijn ook andere mogelijkheden om hemelwater af te koppelen of ruimte voor water te maken zoals een regenton, regenwatervijver of een wadi. Praktische oplossingen voor het beheersen en beter afvoeren van regenwater zijn bijvoorbeeld waterdoorlatende bestrating en het aanleggen van een groen dak.”

Bij het GroenBlauw-loket van de GRRU kun je terecht met al je vragen over dit soort oplossingen voor het klimaatadaptief inrichten van je tuin en leefomgeving. Ook kun je langs bij de inspiratielocatie aan de De Ruijterlaan in Bussum om een bijvoorbeeld een groendak of wadi te bekijken. “En nu kun je ons mobiele GroenBlauw-loket dus ook in de wijk tegenkomen. Dit is een door het circulair ambachtscentrum van de AltijdWerkplaats omgebouwde oude SRV-wagen. Hij is ook inzetbaar voor evenementen. Dus wellicht tot snel!”

Vergroeningsvragen?
Heb je andere vragen? Een groendak op je huis of schuur? Regenwater opvangen? Bijdragen aan biodiversiteit? Het (Green)team van de GRRU helpt je graag verder. Doe inspiratie op bij de GRRU of stel je vragen via groenloket@altijdwerkplaats.nl. Het GroenBlauw loket is elke dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Ook vind je heel veel nuttige tips op de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren.

Wat vind je zoal bij de GRRU?
– Het GroenBlauw-loket: informatie over bijvoorbeeld groene gevels, daken, moestuinieren, inheemse planten en wadi’s;
– Hemelse Kas en Kas & Co: kweek en verkoop van wilde, inheemse (voornamelijke vaste) planten, uiteraard zonder bestrijdingsmiddelen;
– Gooische CAC (Circulair ambachtscentrum): werkplaatsen waar groendenkers en -doeners spullen repareren, mooier maken of een tweede leven geven;
– GreenTeam: advies door specialisten en ervaringsdeskundigen over ecologisch onderhoud en beheer, duurzaam tuinontwerp, inheemse planten en aanleg en onderhoud van vijvers/poelen;
– Houtzagerij: producten (laten) maken van lokaal hout en workshops;
– Pluktuin en gemeenschapstuin.

 


Dit artikel is tot stand gekomen door samenwerking tussen GooiseMerenNieuws, Jacqueline Roest en AltijdWerkplaats. Bron: GooiseMerenNieuws