GRRU kinderexpeditie – Wel alle 1000 vlinders & hommels nog an toe!

GRRU kinderexpeditie 

Wel alle 1000 vlinders & hommels nog an toe!

Ga je mee vlinders en hommels spotten? donderdag 18 mei  | #GRRU | 14.00 – 15.30 uur -> graag inschrijven onderaan deze webpagina.

Lekker struinen
Heb jij zin om met Conny op Hemelvaartsdag lekker te gaan struinen? Je gaat samen met haar op zoek naar allerlei soorten prachtige vlinders en hommels. En natuurlijk zal er bijvangst zijn zoals spinnen, slakken of zweefvliegen. Conny deelt aan alle kinderen een mooie hommelkaart uit waar alle verschillende soorten hommels op staan. We zijn benieuwd welke hommels van de kaart jullie gaan vinden. Wie weet… spot jij op Hemelvaartsdag ook nog het ‘Oranjetipje’; een bijzondere vlinder! Het was aflopen maand de week namelijk de week van… van ‘het oranjetipje’.

Oranjetipje
Het voorjaar is begonnen, bij Koningsdag en oranje denken we dan graag aan het oranjetipje. Een echte vlinder van het voorjaar. Het gaat gelukkig goed met dit fraaie vlindertje, in tegenstelling tot veel andere soorten. Nu en de komende weken is de tijd om deze vlinder te zien. Want na half mei zijn er over het algemeen geen vlinders meer maar komen de oranjetipjes voor in de vorm van een rups (uit een eitje) of in de vorm van een pop. En die zijn een stuk lastiger te vinden. Lees meer over de week van het oranjetipje op Nature Today

Thuis
De hommelkaart mag je na afloop natuurlijk mee naar huis nemen. Zo kun jij thuis je ouders inspireren en lesgeven over vlinders en hommels. Organiseer je eigen familiewedstrijd ‘hommels tellen in eigen tuin’ of organiseer je persoonlijke ‘balkon-BioBlitz’!

[one-half-first][/one-half-first]
[one-half][/one-half]

Conny
Conny Leijdekker is de allerliefste en leukste vlinderfluisteraar én vrijwilligster bij de Groene Ruijter (GRRU). Dat is vertrouwd terrein voor haar omdat ze in het rijtje huizen naast de GRRU is opgegroeid. Bij de GRRU sluipt ze regelmatig in de tuin rond om de insecten te inventariseren. Conny heeft aan de overkant van de GRRU (de Groene Long) haar vlinder monitorroute voor de vlinderstichting.

Bioblitz
Momenteel is ze druk met de bioblitz in de tuinen van de GRRU. Het doel is 1000 verschillende soorten. Wat is een bioblitz? Een BioBlitz is een event dat focust op onderzoek van de biodiversiteit binnen een vastgesteld gebied binnen een afgebakende tijd. Tellers van verschillende leeftijden en achtergronden en experten van allerlei soortgroepen komen samen om zoveel mogelijk verschillende soorten te zoeken en registreren: planten, paddenstoelen, vogels, insecten, amfibieën en reptielen, zoogdieren, … Een BioBlitz kan enkele uren, 24 uur, een weekend of zelfs een jaar duren (bv. 2000-soortenjaar).

Conny zegt; ‘dit geeft mij extra motivatie om nog beter rond te speuren. Blaadjes zoeken en keren, bomen afspeuren voor korstmossen, want nu telt ALLES! Het is hartstikke leuk om te doen en gelukkig vliegt er al aardig wat rondom de GRRU. Laatst had ik 59 soorten en met de waarnemingen van anderen zitten we momenteel al op bijna 100 soorten. Ik ga als het lukt qua weer nu 2x per maand tellen, want van dit soort uitdagingen word ik super fanatiek.’

Wat
Wel alle 1000 vlinders & hommels nog an toe!
Vlinders & hommels spotten in tuinen rondom de GRRU
Met een glaasje limo en koek.

Wie
Kinderen van 6 tm 12 jaar

Waar
GRRU Groene Ruijter
De Ruijterlaan 24a
1403 VE Bussum

Wanneer
Hemelvaartsdag donderdag 18 mei
14.00 – 15.30 uur
Als het regent gaat de expeditie niet door. Niet omdat wij bang zijn voor regen (we like to dance in the rain 😉 maar omdat er dan te weinig vlinders en hommels te spotten zijn. Dat is voor de kinderen gewoon niet leuk.

Contact
Reuring@altijdwerkplaats.nl

Uitnodiging
Met deze sessie willen we jou en je ouders ook inspireren om anderen te inspireren. Hoe meer mensen verwonderd raken over de schoonheid van de biodiversiteit op aarde en de geweldige hoeveelheid insecten in je eigen leefomgeving, hoe beter dat voor de aarde is. Dus.. wie neem jij mee naar deze inspiratiesessie? Vraag je vriendje, je buurmeisje, de collega van je moeder of vader mee en word zelf inspirator!

Deze inspiratiesessie is interessant voor alle kinderen die graag meer willen weten over bijen, hommels en vergroting van de biodiversiteit. Help je mee samen werk te maken van de natuur? Schrijf je dan snel in! Als speciale introductieprijs vragen we 7,50 euro.Meer info? kijk op: https://www.vlinderstichting.nl/

Heb je vragen, mail ons op reuring@altijdwerkplaats.nl

Recente projecten