Waterschapsverkiezingen en biodiversiteit

Zorgen dat er genoeg en schoon water is, dat is de kerntaak van het waterschap. Superbelangrijk, want schoon water is de basis van ons voedselsysteem, en het voortbestaan van planten en dieren. Op 15 maart kunnen we bij de waterschapsverkiezingen meebeslissen wie er in het bestuur van bestuur van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht komen. De keuzes die deze bestuursleden maken, hebben gevolgen voor de toekomst van ons water én de biodiversiteit.

Zetten we in op preventie om vervuiling tegen te gaan? En hoe kunnen we de effecten van klimaatverandering beheersen en beperken? Zo krijgt het waterschap steeds vaker te maken met ingewikkelde keuzes en botsende belangen. Welke van de 12 verkiesbare partijen die meedoen heeft hier volgens jou het beste antwoord op? Lees meer op agv.nl/verkiezingen, en gebruik eventueel de stemhulp om je keuze te bepalen.

Waterbeheer
Wat doet het waterschap eigenlijk precies, naast zorgen voor onderhoud van dijken en gemalen, en sloten en rivieren schoonhouden? Het waterschap zorgt bijvoorbeeld ook voor het visvriendelijk maken van gemalen. Verder zien ze erop toe dat er niet te veel en niet te weinig water is, bijvoorbeeld door water op te slaan in tijden van droogte en af te voeren als het veel regent.

Water in je tuin introduceren?
Elk natuurlijk ‘watertje’ helpt om de biodiversiteit te versterken. Hoe klein of groot ook. In je eigen tuin misschien? Een vijvertje zonder vissen kan een habitat of stepping stone zijn voor amfibieën, insecten en andere dieren (poelen liggen vaak ver uit elkaar, gescheiden door wegen). Of vraag je waterschap, gemeente of provincie om het ecologisch functioneren van wateren te verbeteren door bijvoorbeeld natuurlijke oevers en poelen aan te leggen.

Groene informatie en inspiratie
Wil je van dichtbij zien hoe je met water allerlei soorten planten en dieren kunt aantrekken? Kom vooral kijken naar de grote poel die we momenteel aanleggen op het plein bij de GRRU Groene Ruijter op de Ruijterlaan 24a in Bussum.

Of wil jij weten hoe je op andere manieren als inwoner van de gemeente Gooise Meren meer kunt bijdragen aan vergroting van de biodiversiteit? Bekijk dan de website van gemeente Gooise Meren over duurzaamheid en biodiversiteit: duurzaam.gooisemeren.nl. Ook kun je het Groenloket van de GRRU Groene Ruijter bezoeken. Dit informatie en inspiratieloket is elke dinsdag van 09.00 tot 13.00 geopend.

Openingstijden en contact
Voor overige vragen of voor het maken van een afspraak, mail ons via groenloket@altijdwerkplaats.nl. We zijn veel buiten, in het groen, daarom kan het soms een dagje duren voor je antwoord hebt.

Meer informatie:
De biodiversiteit vergroten? Ga aan de slag met inheemse planten in je tuin (interview Nature Today met Martin Stevens)

Onze ambassadeurs:
Wilde Weelde
Levend Archief
Waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek
Gemeente Gooise Meren (Klimaat en Water)

De AltijdWerkplaats gaat voor groeiende impact op natuur en werk. Bij de Groene Ruijter, onze inspiratielocatie voor biodiversiteit, verbinden we initiatieven die hard willen werken aan een wereld waarin plant en dier kunnen floreren.

Bron planten- en insectenfoto’s: Wolverlei, Martin Stevens (ook lid van het GreenTeam Gooi- en Vechtstreek)

Recente projecten