Gepubliceerd in het Bussums, Naarder & Muidernieuws.
We hebben winters weer, met temperaturen onder het vriespunt. Dat is oorspronkelijk zo bedoeld in ons land, en volgens het GreenTeam goed voor de planten en dieren die hier van nature voorkomen. “Een strenge winter? Wij houden ervan, zo blijft de biodiversiteit behouden!”
Mulchen met natuurlijke materialen
Het GreenTeam legt graag uit wat je kunt doen om je tuin beter de winter door te helpen. “Hoe meer een plant of boom geworteld is, hoe beter hij tegen de vorst kan. Jonge planten, zaailingen en niet-winterharde planten kunnen bescherming momenteel goed gebruiken.” Zij adviseren om te mulchen: over de bodem en om planten heen beschermlaagjes neerleggen van bijvoorbeeld compost, bladeren en houtsnippers. Planten in potten kun je tijdelijk in een koele binnenruimte of op een beschutte plek zetten.
Invasieve exoten
Aan natuurlijke tuinen hoef je eigenlijk maar weinig te doen, omdat ze op dit klimaat zijn ingesteld. Sommige inheemse planten hebben deze kou nodig om te kunnen ontkiemen. En voorjaarsbollen lopen pas uit na een vorstperiode of vrieskou. “Mediterrane exoten zoals de rode hooiwagen en misschien zelfs wel de eikenprocessierups overleven de vrieskou niet, wat komend jaar weer meer ruimte biedt voor de inheemse planten en dieren.”
Insecten en amfibieën
Ook inheemse insecten kunnen goed tegen kou. Voor hen is het prettig dat schimmels niet groeien als het vriest. Bij vochtig weer gaan veel hommels, wespenkoninginnen en overwinterende vlinders dood aan schimmels. Amfibieën zoals salamanders, kikkers en padden gedijen eveneens bij vrieskou. Wel wordt het spannend als de temperatuur te vroeg in het jaar stijgt. “Als ze dan uit hun winterrust komen, zijn er nog geen insecten die ze kunnen vangen en halen ze waarschijnlijk de lente niet.”
Vogels bijvoeden
Net als planten, insecten en amfibieën zijn ook vogels belangrijk voor ons ecosysteem. Hen kost het in de winter extra energie om op lichaamstemperatuur te blijven. In koude perioden kunnen kleine vogelsoorten wel 10% van hun gewicht verliezen. Daarom is het goed – en gezellig – om ze te helpen door bijvoorbeeld vetbollen of pinda’s (zonder plastic netje) op te hangen. Na de winter wil je dan wellicht extra mogelijkheden voor beschutting en nestgelegenheid creëren. Zo biedt je nog meer diersoorten kans om te overleven in jouw tuin!
Wil jij weten hoe je als inwoner van de gemeente Gooise Meren meer kunt bijdragen aan vergroting van de biodiversiteit? Bekijk de website van gemeente Gooise Meren over duurzaamheid en biodiversiteit: duurzaam.gooisemeren.nl. Ook kun je het Groenloket van de GRRU Groene Ruijter bezoeken. Dit informatie- en inspiratieloket is elke dinsdag van 09.00 tot 13.00 geopend (mail: groenloket@altijdwerkplaats.nl).
Meer informatie:
Altijdwerkplaats.nl/groenloket
Duurzaam.gooisemeren.nl