Duurzaam en lokaal voedsel produceren en consumeren: daar heeft Katharina Prause veel ideëen over. “Ik geloof in binnen en rond de gemeente verbouwen en beschikbaar maken van voedsel: met moes-, school- en daktuinen, gemeenschappelijke tuinderijen en voedselbossen. Waarbij inwoners, boeren en de gemeente samenwerken aan een fijne en gezonde leefomgeving.”
Katharina woont in Bussum en is als kwartiermaker voedseltransitie verbonden aan Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren. Momenteel werkt ze aan een gezamenlijke visie rond het gebruik van voedsel in onze gemeente. Hierover konden inwoners en ondernemers in twee bijeenkomsten meedenken. “Mooi en belangrijk dat voedsel een logisch onderdeel is van het actieplan van de gemeente om onder andere de natuur te herstellen. Zo kunnen we samen bouwen aan de juiste balans: een gezonde bodem, gezonde gewassen én gezonde mensen.”
Vruchtbare bodem
“Een voedseltransitie betekent dat wij op een andere manier gaan produceren en consumeren, met een gezonde bodem als basis. Dat is beter voor mens, milieu, biodiversiteit, dieet en economie. Deze ontwikkeling is nu al volop gaande. Gemeentes kunnen hier een belangrijke rol in vervullen door het voortouw te nemen, samenwerkingen op te zetten en verbindingen te leggen. Daar wil ik graag aan bijdragen.”
Voedsel verbindt
Belangrijke sleutelwoorden voor Katharina zijn samenwerking en verbinding. Ze vertelt hoe inwoners met een boer een stuk weiland tot groentetuin hebben omgevormd in Muiderberg. Met bloemen voor een mooiere leefomgeving en meer biodiversiteit. “Daar oogsten inwoners elke week hun eigen voedsel in het groeiseizoen. De GRRU heeft kindertuintjes te huur en een gemeenschapstuin waar mensen uit de buurt kunnen zaaien en oogsten. Zaterdag 6 april van 10.00 – 14.00 uur gaan ze bij de GRRU aan de gang om de permacultuur-moestuin klaar te maken voor de lente. Iedereen is welkom om mee te helpen. Het belooft een gezellige dag te worden!”
Een ander voorbeeld is te vinden in de KTV-wijk in Naarden, waar een buurtplatform een voedselbos heeft aangelegd en onderhoudt. “Het gaat ook gebruikt worden voor onderwijs aan de schoolgaande kinderen uit de wijk. De Bussumse Montessorischool is ook goed bezig met een groen schoolplein en moestuinbakken. De kinderen hebben zelfs wilde bloemen op een talud gezaaid. De voedseltransitie gaat veel verder dan dit, daarover misschien meer op een ander moment.”
Zelf aan de slag met de voedseltransitie? Of ideëen delen om lokaal en duurzaam voedsel beschikbaar te maken? Neem contact op met de Werkgroep Lokaal Voedsel via samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.
Vergroeningsvragen?
Heb je vragen over bijvoorbeeld duurzame tuinontwerpen, inheemse planten, wilde dieren of aanleg van een vijver? Het (Green)Team van de GRRU helpt je graag verder. Doe inspiratie op bij de Ruijterlaan 24a in Bussum Of stel je vragen via groenloket@altijdwerkplaats.nl. Het GroenBlauw loket is elke dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Ook kun je de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.