Tegelwijsheid: inheemse planten helpen de natuur

Minder tegels in en om je tuin? Door tegels te vervangen door bloemen, struiken of bomen help je om Nederland klimaatbestendiger én behaaglijker voor dieren en mensen te maken. Gebruik de ruimte die vrijkomt voor inheemse planten. Ofwel: planten van hier, waar bijen en vlinders dol op zijn.

Inheemse plantensoorten vragen minder onderhoud. Ze zijn immers gewend aan het lokale klimaat. Kies vaste planten die lang meegaan, zoals een dwergstruikje of betonie. Een wintergroen, laagblijvend struikje dat bloeit in de zomer en veel bijen en hommels trekt is toch wat je wilt. Dat heb je met tegels niet. Niet elke plant doet het op elke plek goed. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid zonlicht die een plantsoort nodig heeft.

Tegels verruilen voor groen
Andere geschikte planten voor tegelwiptuinen zijn bijvoorbeeld een akkerklokje of een prachtklokje. Geen groene vingers? Er zijn mooie inheemse tuinplanten die weinig onderhoud vragen: vingerhoedskruid en ooievaarsbek bijvoorbeeld. Hier hoef je nauwelijks iets aan te doen.

Gemeente Gooise Meren doet tot en met 31 oktober 2023 mee aan het Nederlands kampioenschap (NK) Tegelwippen. Geef door hoeveel tegels je vervangt. Samen kunnen we zorgen dat de gemeente bovenaan komt te staan in de Nationale Tegelteller. Je kunt de gewipte tegels gratis laten ophalen door de Tegeltaxi van gemeente Gooise Meren. Meer info? https://gooisemeren.nl/duurzaamheid/tegeltaxi/

Of kijk online op wildetuinplanten.com/2022/06/27/tegels-wippen-en-wat-dan/ om zelf meer kennis op te bouwen.

Super als jij ook een steentje bijdraagt. Elke gewipte tegel telt!

Vergroeningsvragen?
Inheemse planten koop je onder andere bij de Groene Ruijter (GRRU) op de Ruijterlaan 24a in Bussum of de kwekerij Kas&Co in Kortenhoef. Om het makkelijk te maken zijn er negen kant en klare inheemse plantenpakketten samengesteld met bijbehorende toelichting.

Heb je andere vragen? Een groendak op je huis of schuur? Regenwater opvangen? Bijdragen aan biodiversiteit? Het (Green)team van de GRRU helpt je graag verder. Doe inspiratie op bij de GRRU of stel je vragen via groenloket@altijdwerkplaats.nl. Het Groen-Blauw loket is elke dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Ook kun je de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.

 

 

Recente projecten