Regenzuilen actie in gemeente Gooise Meren

Vorig jaar heeft Marjolein van Dijk, inwoonster uit de gemeente Gooise Meren, het initiatief genomen om samen met de importeur van de regenzuil Post Nubila Jubila, Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren, Elho, Waterschap Gooi en Vechtstreek en de Groene Ruijter (GRRU), meerdere huishoudens te enthousiasmeren om regenwater voor het gebruik in de eigen tuin op te vangen met regenzuil Nubila. 

Aanschaf en installatie
Deze pilot is gestart voor 23 huishoudens in de gemeente Gooise Meren. Dankzij alle partners in dit project is het voor de eerste belangstellenden mogelijk om de regenzuilen met een flinke korting aan te schaffen en kostenloos te installeren. De consumentenprijs van een regenzuil is €369 incl. BTW. Voor deze speciale pilotactie betaal je €308,75 incl. BTW, inclusief installatie en een gieter van Elho. 

De AltijdWerkplaats zorgt voor de installatie op locatie. De regenzuil kun je afhalen bij de Groene Ruijter.

Er zijn helaas voor deze actie geen zuilen meer beschikbaar (update 28 juli 2023).

Voor voorlichting over klimaatadaptieve maatregelen in de tuin kun je terecht bij ons groenblauw loket of stuur je vraag per mail naar groenloket@altijdwerkplaats.nl.

Waarom deze actie?
Een duurzame toekomst begint bij het benutten van waardevolle bronnen, zoals regenwater. Dit water is zachter dan kraanwater en bij uitstek geschikt voor het bewateren van planten en het wassen van ramen. Door regenwater op te vangen, verminderen we het gebruik van drinkwater en dragen we bij aan een duurzamere toekomst.Regenzuil Post Nubila Jubila
Met een capaciteit van 400 liter en een tapkraan met Gardena-aansluiting is de regenzuil een praktische oplossing voor het opvangen van regenwater. Bovendien is de zuil met zijn slanke afmetingen van 2.15 m bij 52 cm niet alleen geschikt voor particuliere tuinen, maar ook voor (semi)openbare ruimtes. Zo zal deze zuil binnenkort te bewonderen zijn in de buitenruimte van de GRRU, de inspiratielocatie voor de biodiversiteit in onze regio. 

Wat kun je nog meer doen om je tuin klimaatadaptief in te richten?

  • door je tuin te vergroenen,  bijvoorbeeld door het verwijderen van bestrating, het aanleggen van een groendak, of het aanleggen van alternatieven voor verharding, zoals paden van grind, olivijn, schelpen, houtsnippers of grasstenen etc.
  • installeer een regenton of -zuil voor het vasthouden en benutten van (schoon) regenwater voor bewatering van de tuin;
  • door afstromend hemelwater naar het groen in de tuin te leiden;
  • door afstromend hemelwater naar een lager gelegen plek te leiden voor infiltratie, bijvoorbeeld door een vijver of een infiltratiekuil (eventueel gevuld met grind);
  • door gebruik te maken van een ondergrondse voorziening, zoals infiltratiekoffers- of kratten, of een infiltratiekolk of –put;
  • door het scheiden van regenwater van afvalwater en gescheiden houden;
  • door het toepassen van inheemse planten kun je het gebruik van water in je tuin beperken. Deze planten hebben een diep wortelstelsel waarin ze water opslaan tijdens dagen met veel regen en water uit de bodem halen tijdens hete, droge zomers. Zo heb je minder water nodig en bespaar je tijd, geld en moeite. Naast dit voordeel hebben inheemse planten het vermogen om zich in ons klimaat snel aan te passen. Hierdoor hebben ze nagenoeg en vaak helemaal geen bemesting nodig en minder water en mulch. 

Openingstijden en contact
Met deze pilot hopen we de bewoners in de Gooise Meren bewust te maken van het belang van opvang van regenwater. Voor voorlichting en/of interesse kunt u informatie inwinnen op speciale openingstijden van het Groen-Blauw loket. Maak hiervoor een afspraak met Marjolein via groenloket@altijdwerkplaats.nl bij de Groene Ruijter in Bussum.  We zijn veel buiten, in het groen, daarom kan het soms een dagje duren voor je antwoord hebt.

Onze partners:
Kilian De regenzuil
Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren
Elho
Waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek
Gemeente Gooise Meren (programma duurzaamheid, water en groen)
AltijdWerkplaats

Openingstijden en contact
Elke dinsdag van 10:00 tot 15.00 uur kun je langskomen bij het Groenloket bij de Groene Ruijter op de Ruijterlaan 24a in Bussum
Mail ons voor een afspraak via groenloket@altijdwerkplaats.nl. We zijn ook veel buiten, in het groen, daarom kan het soms een dagje duren voor je antwoord hebt.

Speciale openingstijden i.v.m. burgerinitiatief Regenzuilen
Marjolein van Dijk is aanwezig op de volgende vrijdagen van 10:00 tot 12:00 uur:
30 juni, 7, 14, 21, 28 juli en 4, 11, 18 augustus 2023.

De AltijdWerkplaats gaat voor groeiende impact op natuur en werk. Bij de Groene Ruijter, onze inspiratielocatie voor de biodiversiteit, verbinden we initiatieven die hard willen werken aan een wereld waarin mens, plant en dier kunnen floreren.

Recente projecten