Plantenbiologie: meer plezier door planten van hier

Plantenbioloog Iko Koevoets is gefascineerd door de manier waarop planten zich aanpassen aan hun omgeving. Voor haar promotieonderzoek bestudeerde ze het effect van zout op plantenwortels, en nu werkt ze voor een bedrijf dat software ontwikkelt om plantenteelt beter te begrijpen. Ze deelt haar kennis graag, onder andere bij de Groene Ruijter (GRRU) in Bussum.

Bloemetjes Buiten Bingo
“Het is fantastisch om met kinderen te ontdekken hoe een plant omgaat met veranderingen in de omgeving. Daarom heb ik met de GRRU onlangs een Bloemetjes Buiten Bingo georganiseerd”, vertelt Iko. Naast (kinder)educatie verzorgt ze bij de GRRU workshops en advies. Haar belangrijkste doel is om meer mensen enthousiast te maken voor inheemse planten: planten die hier van nature voorkomen. “Die maken een groot positief verschil: voor de bodem, het klimaat en de biodiversiteit.”

[one-third-first][/one-third-first]
[one-third][/one-third]
[one-third][/one-third]

Bodemverbeteraar niet nodig
“Een plant moet omgaan met wat er om hem heen gebeurt. Hij kan geen jas aantrekken of weglopen. Kies daarom altijd planten die gewend zijn aan de omstandigheden ter plekke. Zo help je de omgeving. Of je nu een geveltuintje wilt maken, of ervoor wilt zorgen dat er meer insecten, vogels en andere dieren in je tuin komen.
Je hoeft dan ook geen bodemverbeteraar of mest te gebruiken, dit geeft negatieve impulsen aan de biodiversiteit. Planten die het van nature goed doen hebben die input niet nodig. Eenmaal bij jou in de tuin of op je balkon, zullen ze zich snel bewijzen als gezond en sterk.”

De beste tijd om te planten is nú!
De herfst is dé tijd voor de aanplant en andere werkzaamheden in de tuin. Tijdens deze maanden is de bodem nog relatief warm, maar ook vochtig. Daardoor kunnen je planten voor de winter goed wortelen en in ‘slaapstand’ gaan. Wanneer het voorjaar aanbreekt kan de groei dus direct beginnen en geniet je al snel van een groene en bloeiende tuin.

Inheems
“Planten van hier zijn prachtig! Soms zijn ze wat subtieler dan exoten. Mijn favoriet? Dat is de ereprijs: een inheemse plant die het in de tuin heel gemakkelijk doet. Met een klein blauw bloemetje en twee meeldraden, waar bijen en hommels erg blij van worden!”

Gewone ereprijs, Veronica chamaedrys

Actie: 3 inheemse planten voor de prijs van 2!
Op zoek naar de mooie wilde planten van hier? Je vindt ze bij de GRRU in Bussum of Kwekerij Kas&Co in Kortenhoef. Daar krijg je op meerdere manieren inspiratie voor duurzaam vergroenen. De speciale herfstactie draagt hier ongetwijfeld aan bij: bij de GRRU in Bussum krijg je in de maand november drie inheemse plantjes voor de prijs van twee*. Om het makkelijk te maken zijn er negen kant en klare inheemse plantenpakketten samengesteld met bijbehorende toelichting.

* Deze actie geldt voor maximaal 9 planten en alleen voor particulieren.

Of stel je vragen via groenloket@altijdwerkplaats.nl. Het GroenBlauw loket is elke dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Ook kun je de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.

 

Recente projecten