12 mei 2022
Opening circulaire kas voor inheemse planten

De AltijdWerkplaats gaat voor groeiende impact op natuur en werk. We zijn dan ook blij met de realisatie van onze circulaire kas bij de Groene Ruijter, onze inspiratielocatie voor biodiversiteit. Hier verbinden we initiatieven die hard willen werken aan een wereld waarin plant en dier kunnen floreren.

Onze Hemelse Kas is een fantastische plek waar nieuw groen leven gaat ontkiemen. Donderdag 12 mei willen we graag laten zien hoe we onze circulaire bouwkunsten op een oude fietsenstalling hebben losgelaten. Kom je een kijkje nemen?

Gratis toegang.
.
Waar
Groene Ruijter (GRRU)
Piet Heinlaan 54
Bussum
.
Wanneer
Donderdag 12 mei
16.00 – 18.00 uur
.
Doelstellingen kas
Laten zien dat Natuur Werkt!
Inspiratie voor biodiversiteit
Creëren van werkplekken
Mogelijkheden voor educatie & workshops
Verkoop inheemse planten
Fijne ontmoetingsplek voor de buurt
.
Officiële opening
Om 16.30 zal wethouder Barbara Boudewijnse de kas officieel openen; ze is wethouder voor duurzaamheid, werk & inkomen, zorg & welzijn, water & natuur, GAD & milieu en dierenwelzijn. Haar aandachtsgebieden zijn ook de onze. Daarom hebben we Barbara uitgenodigd om bij ons het lintje door te knippen. We zijn vereerd met de aanwezigheid van de wethouder want samen met Gemeente Gooise Meren maken we nog meer werk van onze groene toekomst.
.

Hoe circulair is de kas?
Het ontwerp van de kas is ontstaan vanuit beschikbaar materiaal en bestaat voor minimaal 90% uit circulair en lokaal geoogste onderdelen.

De basisconstructie is een aftandse verwaarloosde fietsenstalling die op het schoolplein stond. De oude golfplaten hebben we met de mensen uit het programma van de regioOud hout Nieuw leven’ gedemonteerd. BTZ Aannemers
heeft ervoor gezorgd dat we deze platen verantwoord konden afvoeren. Ook hebben zij balken uit een slooppand voor ons gered die aan de basis stonden voor het skelet van electrabuizen. Lucas Mol van De Groene Afslag heeft deze buizen persoonlijk uit het circulaire circuit uit Amsterdam gered en daarvoor zijn we hem dankbaar.

Met engelengeduld en oog voor het lijnenspel zijn vervolgens honderden t-raps verbonden en is van slappe buis een mooi frame gemaakt. De kopse kanten zijn gesteld uit oude kozijnen en raampartijen gevonden in Nederhorst en op De Groene Afslag. De gebruikte berkenstammen komen van het HOV ’t Gooi uit Hilversum en de manage uit Laren heeft onbewust bijgedragen doordat we door paarden afgekauwde balken hebben kunnen gebruiken.

Alleen het tunnelplastic hebben we dan wel nieuw moeten aanschaffen. De kweektafels zelf, gemaakt van lokaal geoogst hout, de bikbergse douglas spar, en door onszelf tot planken gezaagd en gemaakt, staan op betonelementen van de voormalige zandbak op het plein. Bussum-on-ice heeft haar plastic folie dat onder de schaatsbaan lag voor ons gered en maakt de tafels nu waterdicht. En last but not least de wol van de schaapjes van het Goois Natuur Reservaat zorgen ervoor dat ook alle kou buiten blijft.

Mede dankzij steun van de Gemeente Gooise Meren, Samen Sneller Duurzaam, Rabo Foundation  en stichting Doen is de kas mogelijk gemaakt.

Op naar meer inspiratie!

“If we take care of nature, nature will take care of us.”
~David Attenborough

 

Impressie van de kas in aanbouw:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door AltijdWerkplaats (@altijdwerkplaats)

 

Recente projecten