Eveline Smits van Oyen: ’Twaalf trucks gevuld in zeven dagen tijd’

“Nu ook Nederlandse les, koffieochtenden en kookavonden bij de Groene Ruijter”

Veel mensen in de Gooise Meren proberen een steentje bij te dragen aan de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zo ook De Groene Ruijter in Bussum. Daar worden spullen ingezameld voor de weggeefwinkel. Wij spraken locatiemanager Eveline Smits van Oyen: “De grote inzameling voor Oekraïne zelf is inmiddels ruimschoots achter de rug en was een groot succes: we hebben twaalf trucks gevuld in zeven dagen tijd.”

Lees meer over de weggeefwinkel, de koffieochtenden, kookavonden en onze andere activiteiten voor de Oekraïense vluchtelingen in het Naarder Nieuws.

De activiteiten voor Oekraïense vluchtelingen vanuit de Groene Ruijter op een rijtje:

Inzamelingsactie
We zijn erg blij met de impact die onze GRRU-inzamelingsactie heeft gehad. Bij het begin van de Russische inval in Oekraïne – eind februari – zijn we met hart en ziel 10 dagen lang bezig geweest om hulp te bieden. We hebben talloze vrijwilligers gemobiliseerd met behulp van ons eigen netwerk en diverse kanalen op social media. Sponsoren gevonden. Coördinatoren geregeld. Uiteindelijk hebben we 12 enorme vrachtwagens vol hulpgoederen het land in gekregen. (zie hiervoor onze socials).
Door deze actie zijn we nu bekend bij de Oekraïense vluchtelingen die al aanwezig zijn in Gemeente Gooise Meren. En via hen raken we bekend bij de nieuwe vluchtelingen die nog steeds aankomen. We zijn een aanspreekpunt geworden. Deze relatie is waardevol en we helpen hen graag verder met de volgende initiatieven:

Weggeefwinkel
Vanaf 10 maart kunnen op dinsdag en donderdag tussen 9 en 14 uur Oekraïense vluchtelingen terecht bij het weggeefwinkeltje van de Groene Ruijter (GRRU). Dit zijn ook de vastgestelde tijden voor inbreng van spullen. We slaan hiervoor continu op de tamtam en boren ons netwerk aan op zoek naar spullen, medewerking en hulp.

Ontmoetingsplek met koffie
Iedere dinsdag tussen 9 en 10 uur is er bij de Groene Ruijter een gezellige koffieochtend voor Oekraïense vluchtelingen die verbinding en contact zoeken met lotgenoten. Dit werkt ook therapeutisch. Traumatische ervaringen worden uitgewisseld, er wordt gekletst, gelachen en gehuild onder het genot van een stuk zelfgebakken taart.

Nederlandse les
We geven sinds kort ook Nederlandse taalles aan Oekraïense vluchtelingen met als belangrijke doelstelling verzelfstandiging en integratie. Dit vindt iedere dinsdagochtend tussen 10 en 12 uur plaats. Bij interesse graag een mailtje naar grru@altijdwerkplaats.nl.

Verbindingsavonden
Binnenkort willen we graag verbindingsbijeenkomsten gaan organiseren zoals kookavonden en naailessen. Gericht op integratie en psychische steun door middel van ‘doen’, dat is onze expertise en dat is wat de Oekraïense vluchtelingen nu kunnen gebruiken namelijk. De benodigde infrastructuur en docenten/begeleiders zijn voorhanden bij de GRRU.

Belangrijk
Mocht je spullen willen inbrengen, je bent van harte welkom. Kijk wel eerst even op social media. Daar houden we iedereen op de hoogte van wat er echt nodig is. Kleding en meubels nemen wij niet (meer) in vanwege gebrek aan ruimte. Als je twijfelt mail ons even van te voren,

Wil je helpen, meedoen, meedenken? Stuur ons een bericht via grru@altijdwerkplaats.nl.
Ook hebben wij financiële steun nodig om de activiteiten te kunnen bekostigen. Wil je op deze manier bijdragen dan kun je uiteraard ook contact opnemen via grru@altijdwerkplaats.nl.

Contactgegevens
Adres: Piet Heinlaan 54 te Bussum.
Mailadres: GRRU@altijdwerkplaats.nl.
Facebook: facebook.com/degroeneruijter
Instagram: @de_groene_ruijter
Nextdoor: De Groene Ruijter

Eerdere publiciteit:
Naarder Nieuws – 27 april 2022 – Eveline Smits van Oyen: ’Twaalf trucks gevuld in zeven dagen tijd’
Koffietijd
Gooi en eemlander – 2 maart 2022 – Massale steun Oekraïne
Trouw – 1 maart 2022 & Trouw – 1 maart 2022 – ‘Mensen weten heel goed wat ze moeten geven’

Recente projecten