Nieuwe planten plant je in de herfst

Gepubliceerd in het Naarden & Bussums Nieuws

Dat het najaar hét moment is om te planten (en zaaien), weten veel mensen niet. Het is dan weliswaar koeler geworden, maar de grond is nog relatief warm en er valt meestal voldoende regen. Ideale omstandigheden voor zowel eenjarige, bomen, heesters als vaste planten om rustig te wortelen voordat het grote ontluiken in de lente begint. Tegelijkertijd kunnen biologische bloembollen in de grond en ook al wat zaaigoed – veel planten zelf laten hun zaden immers ook na de bloei aan het eind van de zomer vallen of verwaaien.

Niet opruimen
‘Het vergeten plantseizoen’: onder die naam is er in oktober via diverse media aandacht voor de periode waarin er in de tuin zoveel meer te doen is dan opruimen. Iets wat je trouwens ook kunt laten; diverse dieren, waaronder vogels, egels en insecten, hebben wat aan al die blaadjes, kale takken en dode bloemen, als beschutting en voor voedsel. En voor de bodem zelf is het goed; een natuurlijke manier van composteren. Vroeger allemaal heel gewoon.

Weerbaarder
Tussen de vergane glorie kun je alvast een begin maken met een (vroeger) bloeiend voorjaar. Inheemse planten, die bijdragen aan de biodiversiteit, komen van hier en zijn daarom in principe in staat om onze winters te overleven. Wat niet wegneemt dat je plant en zaait in vorstvrije periodes, al was het maar om je schop überhaupt in de grond te krijgen. In de herfst geplant groen gaat weerbaarder de lente tegemoet, doordat het een goede start heeft kunnen maken. En niet alles tegelijk hoeft te doen: zowel wortels hun weg laten vinden als blaadjes en bloemen tevoorschijn toveren.

Lenteklaar
Eigenlijk maak je in het najaar je tuin, het plantsoen of andere groene locatie dus een soort lenteklaar. En terwijl je daarmee bezig bent, valt er van alles te beleven: vogels die op zoek zijn naar voedsel, spinnen in hun zilveren web, de verkleuringen van blad, misschien zie je een egel of eekhoorn. Juist wanneer het niet meer zo zonnig en heet is, kun je lekker aan de slag en mooie omgevingen vol diversiteit creëren waar zodra de dagen weer gaan lengen iedereen wat aan heeft: mens, dier, en boom en plant natuurlijk.

Meer informatie:
Altijdwerkplaats.nl/groenloket
Boek “Tuinieren met wilde planten” van Martin Stevens; Bron afbeelding: Martin Stevens (Kas & Co)
Duurzaam.gooisemeren.nl
Planten en zaaitijd (Wolverlei)


Dit artikel is onderdeel van een reeks over hoe inwoners van gemeente Gooise Meren kunnen bijdragen aan een duurzamere gemeenschap. De artikelen worden aangeboden door de gemeente Gooise Meren in samenwerking met het GreenTeam van de AltijdWerkplaats. De AltijdWerkplaats streeft naar werk – áltijd voor iedereen. Ieders unieke bijdrage wordt vooral duurzaam, groen en sociaal ingezet, waarbij speciale aandacht uitgaat naar het stimuleren van de biodiversiteit. Wilt u persoonlijk advies over groene initiatieven in de buurt? Stuur een e-mail naar het Groenloket via groenloket@altijdwerkplaats.nl, of kom bij ons langs.