Liefde voor de dieren in je buurt?

“Als je de natuur bewuster beleeft, komt de liefde vanzelf.”

Mooi zo’n winters landschap! Maar laten we ook niet vergeten dat het voor wilde dieren zoals vogels, egels en padden niet meevalt om deze koude dagen te overleven. Volgens Thijn Westermann kun je hen op verschillende manieren een helpende hand bieden. “Jíj kent je eigen buurt het beste. Dus kijk vooral eens hoe jij zelf kunt bijdragen aan een betere verbinding met de natuur. Te beginnen in je buurt en gemeente!”

Thijn is voorzitster van Groen Muiderberg https://www.groenmuiderberg.nl/. Deze stichting komt op voor de natuur, het milieu en het landschap. “We organiseren bijvoorbeeld natuurwerkdagen in het Echobos, bouwen een ijsvogelwandje, hangen roofvogelnestkasten op, en planten inheemse bomen, struiken en bollen. Als we een uitdaging of mogelijkheid zien om het behoud en herstel van de natuur te bevorderen, komen we in actie.”

Fotograaf: www.claudiaotten.com

“Ik ben nogal bevlogen als het gaat om de natuur”, lacht Thijn. “Ik heb zo mijn stokpaardjes en help graag anderen die iets willen doen voor het milieu en biodiversiteit. Dit doe ik ook via het GreenTeam van de GRRU ofwel Groene Ruijter. Als je de natuur bewuster beleeft, komt de liefde vanzelf.”

5 tips van Thijn:

1. Leren over de natuur. Dit kan bijvoorbeeld via natuurorganisaties IVN Gooi  en Vrienden van het Gooi, via GRRU Groene Ruijter en Facebook-pagina’s zoals Natuur in en om Muiderberg.

2. Zelf aan de slag. Word actief in een werkgroep zoals de succesvolle Ijsvogelwerkgroep, de Knotwilgenwerkgroep of de werkgroep voor behoud van poelen en amfibieën. En doe in november mee aan de landelijke natuurwerkdag of zet je in bij de AltijdWerkplaats. Leerzaam én leuk!

3. Bewaak je buurt. Bij niet-ecologisch verantwoorde maai- en kapwerkzaamheden kunnen planten en dieren het onderspit delven als geen rekening wordt gehouden met hun habitat. Weet je van bijzondere soorten ergens? Trek aan de bel bij de buurt en gemeente. Installatie van de omgevingsalert-app kan handig zijn!

4: Let op je hond of kat. Huisdieren met een jachtinstinct kunnen grote schade aanrichten in de natuur. Hou ze aan de lijn of doe ze bijvoorbeeld een belletje om tijdens de broedperiode en zoogtijd.

5: Vergroen je tuin. Help insecten en vogels om te rusten en voedsel te vinden, met bijvoorbeeld nestkastjes, insectenhotels en schuilplaatsen van takken en afgevallen bladeren.

Vergroeningsvragen?
Heb je vragen over bijvoorbeeld duurzame tuinontwerpen, inheemse planten, wilde dieren of aanleg van een vijver? Het (Green)Team van de GRRU helpt je graag verder. Doe inspiratie op bij de Ruijterlaan 24a in Bussum Of stel je vragen via groenloket@altijdwerkplaats.nl. Het GroenBlauw loket is elke dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Ook kun je de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.