Biodiversiteit ‘boosten’ met bomen

Biodiversiteit ‘boosten’ met bomen

Dieren en planten hebben elkaar nodig om te overleven. Dat vraagt ook om wilde bomen en struiken ‘van hier’, vertelt Martin Stevens in de Hemelse Kas bij de Groene Ruijter (GRRU) in Bussum. Hoe je dieren kunt helpen aan waardevolle voedselbronnen beschrijft hij in zijn twee boeken. Die wilde planten, bomen en struiken waar hij zich zo voor inzet, kweekt hij ook zelf. Dit doet hij onder andere met de groencoaches, vrijwilligers en liefhebbers bij de GRRU.

Natuurlijk tuinieren
“Kleine stukjes natuur in een stedelijke omgeving zijn heel belangrijk. Dieren vinden er voedsel, en plekken om te schuilen en zich voort te planten. Zo’n stukje natuur creëren kan overal, zelfs op je balkon of dakterras of door een tegelwipactie.” Hoe je hiermee begint? “Kom langs bij onze kwekerijen bij Kas&Co In Kortenhoef of de GRRU in Bussum voor je eigen planten, een biodiversiteitspakket, een handleiding of advies. Eén van mijn boeken over wilde planten aanschaffen kan natuurlijk ook”, lacht Martin.

De juiste boom op de juiste plek
Met boeken, foto’s, advies en zelfgekweekte planten wil Martin iedereen inspireren om de biodiversiteit een handje te helpen. “Het gaat erom dat je de juiste inheemse planten kiest. Dat heeft een groot positief effect op je omgeving. Dit zijn planten die van oorsprong in een gebied groeien, en worden herkend door de insecten en andere dieren die er leven. Als er voldoende ruimte is, kun je ook bomen aanplanten. Die zorgen naast schuil- of nestelplekken en voedsel ook voor zuurstof en koelte. Ideaal om vogels, bijen en vlinders naar je tuin te lokken.”

[one-third-first]

flora, flower

[/one-third-first]
[one-third]

Gele kornoelje, Cornus mas

[/one-third]
[one-third]

Boomkroon, boomkronen, Tree tops

[/one-third]

Tiny forest
Martin vindt het goed dat gemeente Gooise Meren bijvoorbeeld in De Groene Long in Bussum een tiny forest heeft ingericht. Door dit soort projecten worden mensen zich meer bewust van de natuur en het belang van biodiversiteit. Hij hoopt dat ook inwoners vaker inheemse boomsoorten planten zoals de eik, beuk, wilg, populier, meidoorn, sporkenhout, kornoelje, lijsterbes, Gelderse roos, wilde appel en inheemse vogelkers gaan planten. “En als een tuin te klein is daarvoor, kan een struik vaak wel. Struiken die hier van nature groeien zijn bijvoorbeeld de rode bes, vlier, sleedoorn, lijsterbes en wilde kruisbes. Er is heel veel keuze.”

Zelf bijdragen aan meer biodiversiteit?
Wil jij weten hoe je als inwoner van de gemeente Gooise Meren kunt bijdragen aan vergroting van de biodiversiteit? Stuur een mail met je vraag naar groenloket@altijdwerkplaats.nl of kom langs bij de GRRU (Groene Ruijter) op de Ruijterlaan 24a in Bussum. Het groen-blauwe loket is elke dinsdag van 09.00 tot 13.00 geopend. Ook kun je de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.

Recente projecten