Hoe maak je je tuin rainproof?

Klimaatverandering zorgt voor ongemakken zoals hoosbuien in de herfst. Hoe wapen je je tuin daartegen? We vroegen het aan Karian Schlotter, éen van de vrijwilligers bij het GroenBlauw-loket en inrichter van de pluktuin bij de Groene Ruijter (GRRU) in Bussum. 
 
Misschien herken je Karian van de foto op de affiches die de vorige weken door heel Bussum hingen. Haar gouden regel? “Je tuin voor twee derde inrichten met beplanting is een belangrijke oplossing voor te veel water. Hoe meer groen hoe beter!” 
 
 
Karians vijf snelle tips voor klimaatadaptief tuingeluk 
  1. Het begint met een gezonde bodem en bodemleven. Zorg dat de bodem goed van structuur en inhoud is, en breng er leven in door zoveel mogelijk organisch materiaal te benutten. 
  2. Zoek de balans: een goede samenhang van de bodem met de beplanting en het insectenleven. De natuur is een circulair geheel. Alles hangt met elkaar samen.  
  3. Ga slim om met water. Een regenton kan helpen, of een wadi in je tuin als een soort overloop. Een groen (schuur)dak houdt ook regenwater vast. 
  4. Vergroot de diversiteit in je tuin, te beginnen bij bomen, planten, kruiden en bloemen. Probeer daarin af te wisselen met inheemse soorten. 
  5. Maximaal een derde deel verharding: de beplanting vangt het meeste regenwater op en zorgt bovendien dat de temperatuur omlaag gaat. Voegen breder laten zorgt al voor winst. En er zijn nu zelfs waterdoorlatende tegels! 

Vergroeningsvragen?
Inheemse planten koop je onder andere bij de Groene Ruijter (GRRU) op de Ruijterlaan 24a in Bussum of de kwekerij Kas&Co in Kortenhoef. Om het makkelijk te maken zijn er negen kant en klare inheemse plantenpakketten samengesteld met bijbehorende toelichting.

Heb je andere vragen? Een groendak op je huis of schuur? Regenwater opvangen? Bijdragen aan biodiversiteit? Het (Green)team van de GRRU helpt je graag verder. Doe inspiratie op bij de GRRU van dinsdag tm vrijdag (van 9:00 tot 17:00 uur). Voor specifieke groene vragen kun je terecht bij het GRRU GroenlBlauw-loket@altijdwerkplaats.nl. Het Groen-Blauw loket is elke dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Ook kun je de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.

 

Meer weten over de ‘Be like Karian’ campagne?

Doelstelling
We zijn blij met deze campagne die als doelstelling heeft de inwoners van de Gemeente Gooise Meren op licht humoristische wijze te informeren en voor te lichten over het belang en de toepassingen van gebruik van regenwater op het eigen terrein/in de eigen leefomgeving. We proberen hen in samenwerking met Gemeente Gooise Meren hiermee te stimuleren om samen aan de hemelwateropgave te werken.

Concept
Het concept van de campagne is gebaseerd op de ‘Be like Bob’ memes die al geruime tijd circuleren op diverse social media en bedacht en uitgevoerd door Floor Jansen – communicatie/content/projectmanagement van De Groene Stijl. De fotografie is van Caroline Schröder (Insta: @carolineschroder.kunst). Om ook het GroenBlauw-loket van de GRRU onder de aandacht te brengen, waar men terecht kan met alle vragen op dit gebied, is gevraagd aan Sara Huisman om een op zichzelf staand geïllustreerd logo voor dit loket te ontwerpen. Zo is geprobeerd om een toch tamelijk zwaar en serieus onderwerp als het veranderende klimaat licht en luchtig te brengen.
Het is een geïntegreerde campagne die naadloos past in de al bestaande doelstelling van de AltijdWerkplaats en de GRRU (Groene Ruijter): samen meer werk maken van onze groene toekomst!

[one-fourth-first][/one-fourth-first]
[one-fourth][/one-fourth]
[one-fourth][/one-fourth]
[one-fourth][/one-fourth]

Campagne
In praktische zin is de campagne uitgewerkt in diverse communicatiemiddelen en activiteiten:
– Artikelen in het Bussums/Naarder- en Muidernieuws over het belang van het bergen en gebruiken van water in de eigen tuin
– Social media campagne
– GRRU inspiratiesessie over het belang van water door Julian Werner van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht
– Promotie van de boodschap via A0-posterborden/posterborden, geplaatst aan lantaarnpalen, langs openbare doorgaande wegen.
– Aanbieden van demonstraties & workshops zoals afkoppelen/aansluiten regenton, aanleggen wadi of filtratie-grindput, aanleggen kleinschalige vijver met beplanting en afvloeiings- c.q. drainagesystemen voor (gemeenschapsmoes)tuinen.

Recente projecten