“Permacultuur is een ontwerpmethode waarmee je leert samenwerken met de natuur. Hierbij werkt een gemeenschapstuin waar mensen gezonde voeding kweken verbindend. Buurtbewoners leren elkaar kennen, gaan samen aan de slag om de omgeving groener te maken, en leren van en met elkaar. Bovendien kunnen ze thuis lekkere groentegerechten serveren. Sociaal, duurzaam en gezond!”
Het klinkt heel logisch zoals Elfie Bakker het vertelt. In haar werk als ecologisch tuinontwerper, moestuincoach en ‘tuinjuf’ op basisscholen is ze dagelijks bezig om liefde voor de natuur te kweken. Daarnaast is ze vrijwilligerscoördinator voor de GRRU (Groene Ruijter). “Dit activiteiten-, educatie- en inspiratiecentrum stelt inwoners van de gemeente Gooise Meren in staat om samen aan herstel en verbetering van de natuur te werken. Dit kan op allerlei manieren, er kan veel meer dan je denkt.”
Meer groei in de omgeving
Nu het tuinseizoen weer begonnen is, nodigt ze iedereen uit om eens een kijkje bij het oude schoolgebouw op de Ruijterlaan in Bussum-Zuid te komen nemen. “Hier vind je mooie voorbeelden van mogelijkheden om de biodiversiteit in je tuin of directe omgeving te vergroten. Naast de buurttuin zijn er bijvoorbeeld natuurinclusieve gevels, een inheemse plantenkwekerij, een groendak en een pluktuin. En er komt binnenkort ook een buurtcomposteerbak.”
“Het mooie aan een buurttuin is dat je samen voor meer groen in de omgeving zorgt. Als je dit volgens permacultuurprincipes doet, leer je observeren en minder in te grijpen voor meer resultaat. Je werkt als het ware hand in hand met moeder natuur.”
Tips voor duurzame moestuinen
Haar belangrijkste tips voor het creëren van duurzame moestuinen? “Begin klein. Ga gewoon lekker aan de gang. De meeste projecten beginnen zonder al te grote plannen. Langzaamaan kan je initiatief groeien, eventueel met hulp van anderen. Zorg bovenal voor een gezonde bodem. Dat is de basis voor al wat er groeit en bloeit. Kijk daarbij vooral naar wat je al hebt en gebruik dat.”
Jasper Stut is de drijvende kracht achter de permacultuur-gemeenschapstuin van de GRRU
Zelf aan de slag met een (buurt)moestuin? Of ideëen delen om lokaal en duurzaam voedsel beschikbaar te maken? Neem contact op met de Werkgroep Lokaal Voedsel via samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.
Vergroeningsvragen?
Heb je vragen over bijvoorbeeld duurzame tuinontwerpen, inheemse planten, wilde dieren of aanleg van een vijver? Het (Green)Team van de GRRU helpt je graag verder. Doe inspiratie op bij de Ruijterlaan 24a in Bussum Of stel je vragen via groenloket@altijdwerkplaats.nl. Het GroenBlauw loket is elke dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Ook kun je de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.