Nooit meer zonder gelaatsscherm

Marianne Zillikens is al 20 jaar kinder- en jeugdtandarts in Amsterdam, haar patiënten zijn tussen de 0 en 18 jaar. “Het is een fantastisch vak, maar het probleem met kinderen behandelen is dat er continu onverwachte dingen gebeuren. Ze hoesten of niezen in je gezicht of moeten soms zelfs spugen”. Dat probleem is natuurlijk van alle tijden en om die reden wordt er altijd gewerkt met een mondmasker en loepbril. Marianne merkte nu echter dat onder die loepbril nog steeds spetters komen die zorgen voor speeksel in je oog bijvoorbeeld en dat wil je natuurlijk niet,. Niet in coronatijd maar ook niet in ‘normale’ tijden. De gelaatsschermen van de AltijdWerkplaats bieden hiervoor een oplossing.

Ze vindt het een geweldige uitvinding. Enerzijds omdat je zicht even goed is als anders en  het niet beslaat. Anderzijds omdat het toch een afstand creëert en je beschermt.  “Ik wil nooit meer zonder gelaatsscherm; ook niet na corona, dit is gewoon de nieuwe standaard. Zonder scherm loop je als tandarts te veel risico op ziektes, naast corona ook bijvoorbeeld hepatitis. Hoewel we daar natuurlijk wel voor ingeënt zijn moet je dat risico niet willen lopen”, aldus Marianne.

Op mijn vraag wat de patiënten ervan vinden antwoordt Marianne dat ze eerst wel bang was dat de kinderen raar op zouden kijken. “Het werken met de loepbril (in plaats van een gewone bril) bleek echter een grotere aanpassing voor de kinderen. Over het scherm krijg ik heel weinig commentaar. Er zijn wel eens kinderen die nog vreemd opkijken maar ja dan zeg ik dat het een hele grote spetterbril is en dat vinden ze wel prima”.

In de praktijk van Marianne gebruiken al haar collega’s de schermen van de AltijdWerkplaats. Marianne denkt dat iedereen hetzelfde gevoel hierbij heeft, namelijk dat als je het eenmaal gewend bent, je niet meer zonder kunt. Ze vertelt over foto’s van 20 jaar geleden en de toen geldende protocollen (gewone kleding en doktersjas) en vindt dat anno 2020 niet meer voor te stellen. Marianne gelooft dat de schermen toegevoegd gaan worden aan de standaard uitrusting van tandartsen.

Marianne heeft gekozen voor de schermen van AltijdWerkplaats omdat ze duurzaam zijn; je hoeft ze niet weg te gooien. Ze vindt duurzaamheid belangrijk. Vooral omdat tandartsen al zoveel producten eenmalig kunnen gebruiken en dus veel (plastic) afval hebben. Dit stuit haar enorm tegen de borst; ook al snapt ze het wel.  Dit plastic mag bovendien niet gescheiden worden omdat het gecontamineerd is met lichaamsstoffen zoals bloed en speeksel, wat ook niet bijdraagt aan de verduurzaming. Deze schermen kun je goed schoonmaken met alcohol en dus hergebruiken, het plastic van het scherm is niet poreus en blijft goed helder. Ook vindt ze het lokale aspect van deze schermen fijn. Ze zegt het idioot te vinden om dit soort spullen uit China te halen. Het is beter voor het milieu.

Marianne zou het gebruik van gelaatsschermen voor andere contactberoepen zoals schoonheidsspecialistes ook zeker aanraden. Ze is fan van de gelaatsschermen, “Het wordt de nieuwe standaard, in ieder geval voor tandartsen”.

Update: De gelaatsschermen zijn niet meer op voorraad bij de AltijdWerkplaats, heb je belangstelling mail ons even op post@altijdwerkplaats.nl.

Over AltijdWerkplaats
De AltijdWerkplaats streeft naar werk – áltijd voor iedereen. Ieders unieke bijdrage wordt vooral duurzaam, groen en sociaal ingezet waarbij speciale aandacht uitgaat naar het stimuleren van de biodiversiteit. De producten, diensten en projecten zijn ecologisch verantwoord en voor de toekomst houdbaar. Ze werken vanuit hun hart en dóén vooral.

Recente projecten