Duurzaamheidsfestival Eco-Schools bij de Groene Ruijter (GRRU). Doe jij mee?

De jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid in het Onderwijs vindt op 10 oktober plaats. Al sinds 2008 staat deze dag in het teken van inspiratie van goede voorbeelden, het uitwisselen van ervaringen en netwerken tussen beginners én koplopers. Daarom organiseren Eco-Schools Nederland en Leren voor Morgen samen op deze dag het Duurzaamheidsfestival. Deze vindt plaats bij de GRRU (Groene Ruijter) aan de De Ruijterlaan 24a in Bussum.
 
Samen zetten zij een programma neer waar leerlingen, docenten, schoolleiders en andere onderwijsprofessionals inspiratie opdoen en handvatten krijgen rondom het thema ‘Binnenstebuiten leren: leren van de omgeving’.

Wereldwijd

Eco-Schools is ’s werelds grootste programma voor duurzaamheid op school. Binnen Eco-Schools maken scholen met leerlingen werk van duurzaam denken en doen. Leerlingen worden uitgenodigd om in actie te komen en te ervaren welke bijdrage zij kunnen leveren aan een duurzame samenleving. Hierbij ontdekken ze hun eigen waarden, interesses en talenten. Jaarlijks organiseert Eco-Schools een dag waarop de honderdvijftig deelnemende scholen elkaar ontmoeten, kennis uitwisselen en middels sprekers en workshops inspiratie en concrete handvatten aangereikt krijgen.

Coöperatie Leren voor Morgen bestaat uit een groep van honderdzeventig samenwerkende organisaties. Het overkoepelende doel is om duurzaamheid in het DNA van het onderwijs te verankeren, aan de hand van een integrale benadering: The Whole School Approach (WSA). Elk jaar organiseert Leren voor Morgen de SustainaBul VO. Deze vragenlijst, gebaseerd op de WSA, helpt scholen om inzicht te krijgen hoe zij duurzaamheid op hun school vormgeven. Elk jaar komen de deelnemers samen om van elkaar te leren en worden de duurzame stappen gevierd.

Duurzame speeddates

Op het Duurzaamheidsfestival staat ‘Binnenstebuiten leren’ centraal. Welke rol je ook hebt binnen de school, er valt voor iedereen iets te leren en beleven, of je nu al jaren meedoet aan de SustainaBul VO en/of Eco-Schools, aan een specifiek duurzaam thema werkt of nog in de verkennende fase bent. Zo staat er een workshop voor leerlingen op het programma over hoe je met een reportage de impact van je duurzame activiteiten zichtbaar kunt maken. Ook kan je leren over hoe je als docent duurzaamheid in alle aspecten van de school kunt waarborgen aan de hand van een workshop van Teachers for Climate. In de duurzame speeddates leer je over elkaars vragen en ervaringen en helpen we elkaar een handje verder. In het programma is ook gedacht aan het thema: de workshops vinden voor een groot deel buiten plaats. Tot slot wordt de SustainaBul VO uitgereikt aan de school die duurzame ontwikkeling dit jaar het best heeft verankerd in hun onderwijs.

Het Duurzaamheidsfestival vindt plaats bij de GRRU (Groene Ruijter), dé inspiratie- en educatielocatie voor de biodiversiteit in het Gooi. Deze locatie met vele voorbeelden van klimaatadaptieve maatregelen en het vergroenen van de buitenruimte in en rond een oud schoolgebouw sluit fantastisch aan bij het thema van de dag. De GRRU verbindt initiatieven die hard willen werken aan een wereld waarin plant en dier kunnen floreren opdat de mens dat ook kan doen. Er wordt hard gewerkt aan het herstel van de natuur en het vergroten van de biodiversiteit, waarbij ze tegelijkertijd waardevol werk creëren.

Deze combinatie van groene en sociale duurzaamheid past goed bij het Eco-Schoolsprogramma en de SustainaBul VO. Op het Duurzaamheidsfestival zal deze locatie vol biodiversiteit, wadi’s, vijvers, pluk- en moestuinen genoeg gespreksonderwerp bieden. Doe mee! Wil jij er graag bij zijn? Aanmelden via https://www.eco-schools.nl/actueel/nieuws/mis-het-niet-en-meld-je-aan-10-oktober-duurzaamheidsfestival-voor-het-onderwijs.

Dit artikel is tot stand gekomen door samenwerking tussen GooiseMerenNieuws, Jacqueline Roest, Eco-Schools en AltijdWerkplaats. Bron: GooiseMerenNieuws
 

Recente projecten