De vruchten plukken van je eigen voedselbos!

De vruchten plukken van je eigen voedselbos: zo wordt natuur nóg leuker!
“Een voedselbos beginnen is een fantastische manier om de biodiversiteit te vergroten en mensen bewuster te maken van het grote belang ervan”, vertelt landschapsontwerper Arja Helmig. “Deze manier van voedselproductie realiseer je door op verschillende hoogteniveaus bomen, struiken, klimmers en kruiden te planten die voedsel opbrengen. Daarna help je de planten naar volwassenheid, bijvoorbeeld door houtsnippers aan te brengen. Zo versterk je de bodem en je planten in één klap!
 
Lokale initiatieven
Arja maakt graag mooie dingen en is gefascineerd door biodiversiteit. Daarom startte ze drie jaar geleden haar bedrijf Jastudio. Op haar werkplek bij de Groene Ruijter in Bussum werkt ze steeds nieuwe ideeën uit voor plekken die leven, verbinden en inspireren. “Een voorbeeld is het plan om met buurtplatform KTV een voedselbos te ontwikkelen tussen het Jac. P. Thijssepark en de Naardertrekvaart. Hier wil een grote groep wijkbewoners in het najaar van 2023 de eerste bomen en struiken planten. Ook werk ik mee aan een voedselbos van 1.500 vierkante meter naast volkstuinvereniging Nooit Gedacht in Muiden.”

Vier V’s
“Een goed doordacht voedselbos voldoet aan de eisen die dieren aan hun leefomgeving stellen voor voedsel, voortplanting, veiligheid en verbinding: de vier V’s. Het mooie eraan is dat alles elkaar versterkt en ondersteunt: dieren, insecten, de aanplant en het bodemleven. Alles is in evenwicht. Hiervoor is het mooi om gewassen te kiezen die van nature in Nederland voorkomen. Bomen, struiken en kruiden zoals de tamme kastanje, zoete kers, vlier, hazelaar, gele kornoelje, aalbes, rozenbottel en daslook.”
“De natuur is geweldig, en nog leuker als zij voor eten zorgt”, concludeert ze. “Naast de natuurbeleving heeft een voedselbos ook een sociale functie door samen met de aanleg en het onderhoud bezig te zijn. Samen oogsten, en de oogst verwerken én proeven kan natuurlijk ook.”


Aan de slag met biodiversiteit
Je hebt vast zin gekregen om bij te dragen aan het vergroenen van onze gemeente. Je kunt al op een klein stukje grond beginnen met een struik- en kruidlaag. Zelfs een geveltuin kun je met vruchtdragende klimmers en kruiden in meerdere lagen beplanten. En wie weet, is er bij jou in de wijk een braakliggend stukje grond waar jij en je buurtgenoten aan de slag kunnen met Arja en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren.


 
Meer info?
Wil jij weten hoe je als inwoner van de gemeente Gooise Meren kunt bijdragen aan vergroting van de biodiversiteit? Stuur een mail met je vraag naar groenloket@altijdwerkplaats.nl of kom langs bij de Groene Ruijter (GRRU) op de Ruijterlaan 24a in Bussum. Het Groenloket is elke dinsdag van 09.00 tot 13.00 geopend. Ook kun je de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en  samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.

Onze ambassadeurs:
Wilde Weelde
Levend Archief
Waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek
Gemeente Gooise Meren (Klimaat en Water)

De AltijdWerkplaats gaat voor groeiende impact op natuur en werk. Bij de Groene Ruijter, onze inspiratielocatie voor biodiversiteit, verbinden we initiatieven die hard willen werken aan een wereld waarin plant en dier kunnen floreren.

Bron foto’s: Arja Helmig

Recente projecten