Circulair Ambachtscentrum in de GRRU

Overtollige of beschadigde spullen een tweede leven geven? Dat kan bij het circulair ambachtscentrum (CAC) in Bussum-Zuid. Via een opknapbeurt of via hergebruik van bruikbare onderdelen en materialen.

Van lattenbodem naar Gooise matrassenkast: langer en meer doen met spullen
Overtollige of beschadigde spullen een tweede leven geven? Dat kan bij het circulair ambachtscentrum (CAC) in Bussum-Zuid. Via een opknapbeurt bijvoorbeeld, of via hergebruik van bruikbare onderdelen en materialen. “Veel mensen vragen zich af hoe ze duurzamer kunnen leven. Dat betekent ook: minder spullen weggooien. Waar anderen oude lattenbodems willen verbranden, zien wij een Gooise matrassenkast”, vertelt mede-initiatiefnemer Janneke Boos enthousiast.

Zij werkte jarenlang als communitybouwer in de geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast volgde ze een opleiding tot meubelmaker. “In die periode heb ik een groepje mensen bij elkaar gezocht om samen iets te doen aan de kerstbomen die je in januari langs de kant van de weg ziet liggen. Door dit initiatief kwam ik in contact met het team van de Groene Ruijter (GRRU). Op hun verzoek om een zwengel aan een circulair ambachtscentrum te geven, heb ik meteen volmondig ja gezegd.”

‘Een circulair ambachtscentrum stapt in het gat tussen de kringloopcontainer en de verbrandingsoven’
“Een circulair ambachtscentrum stapt in het gat tussen de kringloopcontainer en de verbrandingsoven”, legt ze uit. “De spullen waar wij mee werken zijn te goed om te vernietigen, maar te slecht om op Marktplaats te verkopen. Soms kunnen we ze repareren of mooier te maken. Of we maken er iets heel anders van. Hergebruik en reparatie bevorderen, dat is ons doel: zo min mogelijk waardevolle grondstoffen verliezen.”

Heb je spullen die ergens in je huis staan te verstoffen? Neem contact op via cac@altijdwerkplaats.nl. “Dan kijken we wat ermee kan gebeuren. Verder leren we mensen om zelf spullen te maken of te verfraaien, bijvoorbeeld tijdens een cursus ‘Upcycle je eigen meubelstuk’. Mensen gaan meer waarde hechten aan iets dat ze zelf weer mooi gemaakt hebben. Zoiets doe je niet zomaar weg. Wat ik ook bijzonder vind aan hergebruik is het verhaalaspect: elk product heeft een eigen geschiedenis. Binnenkort verzorgen we een cursus binnenhuisarchitectuur: wat past in je huis en wat kun je zelf opknappen? Via de agenda op altijdwerkplaats.nl blijf je gemakkelijk op de hoogte van nieuwe initiatieven!”

Het CAC is te vinden in de GRRU (Groene Ruijter), het voormalige schoolgebouw aan de Ruijterlaan24a, in een omgebouwde gymzaal. Werkplaatsgenoten van Boos zijn bijvoorbeeld een houtbewerker en een glas-in-loodzetter. “Ook werken twee cultureel antropologen bij ons aan de Shakefiets. Superleuk: die fiets heeft een met trapbewegingen aangestuurde blender op het stuur. Daar maak je dan sportief en duurzaam smoothies mee. Studio Solmaz Primavera zit hier ook, de binnenhuisarchitect die ons restaurant l’Oase heeft helpen creëren. In deze originele ruimte zie je wat er zoal mogelijk is met gebruikte materialen.” 

‘Wij willen mensen aan het denken zetten over bewuster en anders met hun spullen omgaan’.
“We gaan graag in gesprek met mensen die circulaire producten willen maken, en mensen met ideeën voor hergebruik. Wij denken graag mee. Overconsumptie is de hoofdoorzaak van natuurverlies: we consumeren ongeveer een derde meer dan dat de aarde aan kan. Wij willen mensen aan het denken zetten over bewuster en anders met hun spullen omgaan. Hiertoe werken we samen met verschillende partijen zoals de Regio Gooi & Vechtstreek, werk-/leerbedrijf TOMINgroep en de GAD Gooi en Vechtstreek. Ik ga bijvoorbeeld elke week langs het scheidingsstation om hout te halen.Vreselijk toch, als dat de verbrandingsoven ingaat.”

De verschillende werkplaatsen in het CAC werken veel samen. Dat inspireert en voedt de creativiteit. Door die positieve energie ontstaan verrassende resultaten. “Een van onze laatste projecten is een zonnedroogkast voor zaden, groenten, kruiden en fruit. We hebben nog plek voor andere ambachtsmensen, makers die zich graag bezighouden met hergebruik. Een stoffeerder bijvoorbeeld of iemand die goed is met elektronica.” 

Mensen die interesse hebben in zo’n werkplaats, kunnen zich aanmelden bij cac@altijdwerkplaats.nl.

Recente projecten