Bodemwijsheid: bladeren voor biodiversiteit

“Veel mensen realiseren zich niet wat zich onder onze voeten afspeelt. Eén handje aarde kan duizenden organismen zoals schimmels en bacteriën bevatten. Dit bodemleven zorgt voor vruchtbaarheid, voedselproductie, waterretentie en koolstofopslag. Juist in de herfst is het belangrijk om hierbij stil te staan”, benadrukt bodemdeskundige Ingeborg Nollen.
 
Ingeborg is scheikundige en mateloos geïnteresseerd in de rol van de bodem en ondergrond bij maatschappelijke opgaven zoals klimaatverandering. Haar pad naar kennis leidde haar onder andere langs de Bodembreed Academie en een Bodemtraineeship. Tegenwoordig maakt ze deel uit van het GreenTeam dat zich vanuit de GRRU (Groene Ruijter) inzet voor vergroening en biodiversiteit
 
Sponsfunctie
“Gezonde bodems bieden een scala aan voordelen”, benadrukt Ingeborg. “En micro-organismen zijn allesbepalend voor de bodemvruchtbaarheid en de diversiteit in het bodemleven. Organismen maken de weg vrij voor plantenwortels waardoor het makkelijker wordt voor de planten om te wortelen. Ook onderdrukken de organismen plantenziekten en breken ze dood plantenmateriaal af, waaruit nieuwe voedingsstoffen voor planten vrijkomen. Tenslotte verbeteren ze de sponsfunctie van de bodem en de waterkringloop: hoeveel water wordt gefilterd en vastgehouden.”


 
Laat wat blad blijven
De herfst is voor veel mensen het startsein om met de hark aan de slag te gaan en gevallen bladeren in de kliko te gooien. “Zonde!”, aldus Ingeborg. “Die bladeren zitten vol voedingsstoffen. Laat een deel liggen en leg bladeren tussen je vaste planten. Daardoor bescherm je ze tegen kou en zorg je voor een compostlaagje in je tuin.”
 
Tips voor een biodiverse bodem en tuin:
 
1: Afval is leven. Laat wat dode bladeren, afgestorven planten en dood hout liggen. Het is de ideale schuilplaats voor verschillende insecten en bijvoorbeeld egels, en zorgt voor voeding voor je bodem.

2: Rommelig mag. Veel dieren leven en schuilen graag in ‘rommel’ zoals herfstbladeren en snoeiafval. Door een stapelmuurtje met afval met afval zoals houtblokken, takken en bladeren te maken, nodig je nog meer dieren in je tuin uit.

3: Tegels eruit. Tegelwippen is dé manier om tuinen groener, koeler en gezonder te maken. Hierdoor hebben insecten, amfibieën, vogels en kleine dieren meer leefgebied. Ook neemt de grond meer water op en zorgen de extra planten voor meer verkoeling van de omgeving.

[one-third-first][/one-third-first]
[one-third][/one-third]
[one-third][/one-third]


Vergroeningsvragen?
Een groendak op je huis of schuur? Tegelwippen? Regenwater opvangen? Bijdragen aan biodiversiteit? Het (Green)team van de GRRU helpt je graag verder. Doe inspiratie op bij de Ruijterlaan 24a in Bussum of stel je vragen via groenloket@altijdwerkplaats.nl. Het Groen-Blauw loket is elke dinsdag van 10.00 tot 13.00 geopend. Ook kun je de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.

Gemeente Gooise Meren doet tot en met 31 oktober 2023 mee aan het Nederlands kampioenschap (NK) Tegelwippen. Geef door hoeveel tegels je vervangt. Samen kunnen we zorgen dat de gemeente bovenaan komt te staan in de Nationale Tegelteller. Je kunt de gewipte tegels gratis laten ophalen door de Tegeltaxi van gemeente Gooise Meren. Meer info? https://gooisemeren.nl/duurzaamheid/tegeltaxi/

 

 

 

Recente projecten