Tips om uw tuin duurzaam winterklaar te maken

De herfst is een mooie tijd om uw tuin duurzamer te maken. In een duurzame tuin krijgen planten de tijd om fysiologisch volwassen te worden, voelen diertjes zich thuis en krijgt de bodem kans om zich goed te ontwikkelen. Er groeien inheemse plantensoorten, de begroeiing is gelaagd en de gebruikte materialen zijn duurzaam. De ideale duurzame en groene tuin is bestand tegen toenemende hitte, droogte en hevige regenbuien, onderhoudsarm en goed voor de biodiversiteit. Een groene tuin is ook goed voor uw gezondheid. 

Zelfs wanneer u geen groene vingers, budget of tijd hebt, kunt u uw tuin duurzamer maken! Hieronder geven we vijf tips. 

Regenpijp afkoppelen

Heftige regenbuien komen steeds vaker voor en overbelasten het rioolstelsel. Koppel daarom uw regenpijp af van het riool. Het regenwater kan dan het grondwater aanvullen. Vang ook een deel van het regenwater op. Bijvoorbeeld in een regenton of een open greppel. U kunt het dan gebruiken voor de tuin of het doorspoelen van het toilet. 

Niet teveel opruimen

Maak van een paar stenen of tegels rommelhoekjes en schuilplekken voor kikkers en padden. Vervang tegels door planten. Snoei maar maak de stengels van planten niet te kort en bewaar blad voor bladcompost. Dit kunt u in een vuilniszak bewaren, zelf composteren of afleveren bij een composthoop zoals die op De Broedplaats Gooise Meren of De Groene Afslag. Verzamel zaden en bewaar ze voor de lente. 

De bodem mulchen

Mulchen is het bedekken van de bodem rondom planten en struiken in de siertuin of de moestuin met organisch materiaal. Het beschermt de bodem in de winter tegen kou en de grond slaat bij fikse regenbuien niet dicht. Ook profiteert het bodemleven ervan 

Wees lief voor de egels

Maak overwinteringsplekken voor egels, want de populatie van deze geweldige diertjes neemt steeds meer af. Maak warme plekjes waar ze kunnen schuilen, zoals een composthoop of een hoop bladeren. Of geef ze vrije toegang naar de tuin van de buren, zodat ze niet de straat hoeven over te steken. Kies voor een haag of houtkant in plaats van een omheining. Heb je toch een omheining, maak dan een paar egelpoortjes van 15×15 cm of laat wat ruimte vrij aan de onderzijde. 

Planten in de grond

Het klinkt misschien gek, maar dit is de beste tijd om planten in de grond te zetten. Dan staan ze vast voor de winter en gaan ze beter groeien en bloeien in het voorjaar.

In het najaar van 2020 en voorlopig ook in 2021 verzorgt de redactie van Bussums Nieuws tweemaal per maand samen met het GreenTeam van de AltijdWerkplaats een artikel op de gemeentepagina. Bovenstaand artikel is het eerste in een reeks. 

De AltijdWerkplaats heeft als doel dat iedereen kan meedoen en dat ieders unieke bijdrage duurzaam, groen, sociaal en met aandacht voor biodiversiteit wordt ingezet. 

Wilt u persoonlijk advies over het verduurzamen van uw dak, gevel, tuin of straat, stuur dan  een mail naar: post@altijdwerkplaats.nl of kom gezellig langs op De Groene Afslag of bij de Broedplaats.

Recente projecten