Je leefomgeving vergroenen? Het GroenBlauw loket bij de GRRU helpt je op weg!

Samen zorgen voor meer ruimte voor de natuur en het vergroten van de biodiversiteit: dat is het idee achter de GRRU (Groene Ruijter). Een inspiratievolle (werk)plek voor iedereen die met meer zorg en liefde met de natuur wil omgaan. Niet voor niets kreeg dit gemeenschapsinitiatief in 2023 de Bussumer van het Jaar-award.

Brigitte Quadflieg, Lotte Spijker en Maria Bloemarts-Kharitonova van het GroenBlauw-loket.

De GRRU is een educatie- en inspiratielocatie en proeftuin voor de biodiversiteit en een klimaatbestendige leefomgeving”, vertelt Regina Berends. Samen met Rob Ebeling – en talloze vrijwilligers waaronder Brigitte Quadflieg – maakte zij van de oude Wilhelminaschool aan de De Ruijterlaan 24a in Bussum een groene oase.

Wil je meer inheemse planten in je tuin of langs je gevel? Meer leefruimte bieden aan insecten en vogels? Voorbeelden zien van klimaat adaptieve maatregelen? Je dak vergroenen? Berends: “Iedereen met een goed idee of vraag over vergroening en verduurzaming is welkom bij ons.”

“De belangrijkste effecten van klimaatverandering zijn hitte, droogte en meer neerslag. Als je je hierop voorbereidt, heb je minder last van deze effecten. In en om je huis blijft het koeler, je tuin overleeft ook droge tijden en je hebt geen wateroverlast in je kelder”, legt Quadflieg uit. Als aardwetenschapper en rainproofcoach wil ze haar kennis over vergroenen en klimaatadaptatie graag met andere mensen delen. Het GroenBlauw-loket bij de GRRU is de perfecte plek hiervoor. “Hoe groot de problemen straks worden, hangt af van de maatregelen die we nú nemen. Het is belangrijk dat je een prettig klimaat creëert voor jezelf en voor de planten en dieren in je leefomgeving. Bij de GRRU zie je wat er allemaal mogelijk is: van het vergroenen van je tuin en tegels vervangen tot zelf een regenwatervijver of een wadi graven. Eigenlijk is overal een groene oplossing voor te bedenken. Hier bieden wij advies en hulp bij. Elk initiatief – hoe klein ook – levert iets op.”

Natuurlijk en dynamisch
“Wij willen bovenal laten zien hoe eenvoudig mensen zelf hun omgeving groen en leefbaar kunnen maken”, gaat Berends verder. “Daar tijd in steken, is investeren in jezelf en in de maatschappij. Doe vooral je voordeel met onze voorlichting, inspiratiesessies en workshops. Hier bij de GRRU, bij de Groene Afslag in Laren of bij wildeplantenkwekerij Kas & Co in Kortenhoef. Heb je een idee of project voor jezelf, de wijk of publieke ruimte? Bij de GRRU komen alle initiatieven ter verbetering van de natuur en biodiversiteit samen. Desgewenst helpen we je ook om met buurtbewoners in contact te komen bij het opzetten van je project.”

Enorm trots is Regina Berends op het ecologisch beheer van Fort Werk IV in Bussum. “Wij onderhouden dit gebied met 25.000 vierkante meter aan groen nu een half jaar ecologisch en je ziet nu al de verandering in de ecologische diversiteit.” Verder vertelt ze zich te verheugen op het moment dat het mobiele GroenBlauw-loket de wijken in gaat: een door het circulair ambachtscentrum (CAC) van de GRRU omgebouwde SRV-wagen. Hiermee gaat het team onder andere voorlichting geven over ‘de weg van het water’, een initiatief van de gemeente Gooise Meren, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de AltijdWerkplaats.

Vergroeningsvragen?
Heb je andere vragen? Een groendak op je huis of schuur? Regenwater opvangen? Bijdragen aan biodiversiteit? Het (Green)team van de GRRU helpt je graag verder. Doe inspiratie op bij de GRRU of stel je vragen via groenloket@altijdwerkplaats.nl. Het GroenBlauw loket is elke dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Ook vind je heel veel nuttige tips op de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren.

Dit artikel is tot stand gekomen door samenwerking tussen GooiseMerenNieuws, Jacqueline Roest en AltijdWerkplaats. Bron: GooiseMerenNieuws