Blije bloemen in de grond en op tafel

Kun je erg genieten van een kleurrijke bos bloemen op tafel? Maar wil je ook bijdragen aan vergroting van de biodiversiteit en een goed leefgebied voor vogels en insecten? Er zijn in de buurt meerdere pluktuinen en kwekerijen waar je schoon geteelde boeketten kunt samenstellen of kopen, en waar leuke activiteiten zoals pluk- en schikworkshops georganiseerd worden. 

“Bloemen zijn leuk om te krijgen of te geven, maar dit is vaak niet zo duurzaam”, zegt Toma van den Bosch van TOMA Bloemenservice. “Veel boeketten komen uit een verwarmde kas of worden ingevlogen uit andere landen, in de winter zelfs voor bijna 100 procent. Naast veel water en energie worden bestrijdingsmiddelen gebruikt bij de sierteelt. Bij wildeplantenkwekerijen zoals Kas&Co zie je hoe het ook anders kan, met bloemen die zijn opgekweekt zonder gebruik van gif of kunstmest. Zo worden bijen en vlinders gespaard en stimuleer je een beter bodemleven.

Allerschoonste veldboeketten
Toma is er vooral voor mensen die onvoldoende tijd hebben om zelf bloemen te plukken. “Voor hen pluk en schik ik de allerschoonste veldboeketten, in samenwerking met lokale tuinders en telers.” Mensen die wel tijd hebben kunnen volop genieten nu het plukseizoen voor veldbloemen weer van start gaat. Om dit te vieren is er op 4 juli een Open Pluktuindag bij de GRRU (Groene Ruijter) in Bussum, waar je ook een workshop kunt volgen over het plukken van je eigen boeket.

Enkele pluktips:
– ’s Morgens vroeg is de beste tijd om bloemen te plukken. De stelen zitten dan nog vol met water en dat verhoogt de houdbaarheid.
– Gebruik een scherp en schoon bloemenschaartje.
– Zorg dat er voldoende blad en stengel aan de plant blijft om hem verder te laten groeien. Knip nooit de hele stengel af, alleen de zijtakken.

Vergroeningsvragen?Inheemse planten koop je onder andere bij de Groene Ruijter (GRRU) op de Ruijterlaan 24a in Bussum of de kwekerij Kas&Co in Kortenhoef. 

Heb je andere vragen? Een groendak op je huis of schuur? Regenwater opvangen? Bijdragen aan biodiversiteit? Het (Green)team van de GRRU helpt je g

raag verder. Doe inspiratie op bij de GRRU of stel je vragen via groenloket@altijdwerkplaats.nl. Het Groen-Blauw loket is elke dinsdag van 10.00 tot 15.00 uur geopend. Ook vind je heel veel nuttige tips op de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.