Ondanks dat inheemse planten blij zijn met regen zitten wij vaak niet op stortregens te wachten. De gemiddelde neerslag is flink toegenomen sinds 1906 met meer dan 20%. Door de klimaatverandering is het steeds vaker kletsnat of gortdroog en er duiken bovendien drinkwaterproblemen op. Anders omgaan met water is onvermijdelijk. Hoe kan dit beter dan met regenwateropvang? Toen Marjolein van Dijk de regenzuil Post Nubila Jubila zag, was ze meteen verkocht. “Zo’n mooie manier om regenwater te benutten, gun ik iedereen!”
De natuur een handje helpen
De inwoonster van de gemeente Gooise Meren ging op zoek naar de importeur van de regenzuil én naar een manier om meerdere huishoudens regenwater te laten opvangen voor gebruik in eigen tuin. “Het klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. Door een regenzuil of -ton aan je regenpijp te koppelen, voorkom je dat waardevol regenwater wegspoelt in het riool.” Naast hulp van de importeur regelde Marjolein via de GRRU (Groene Ruijter) een financiële injectie en subsidie van Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren en Waterschap Gooi en Vechtstreek. Bovendien doneerde Elho gieters gemaakt van gerecyclede plastic flessen voor de eerste 26 aanvragers.
Goed voor de biodiversiteit
“Regenwater bevat minder kalk en zouten. Daardoor is het ook nog eens beter voor bodem, planten en dieren. Met eenvoudige middelen en subsidie maak je je tuin waterklaar en help je de kans te verkleinen op wateroverlast en verdroging van de grond. Bovendien wordt het riool minder zwaar belast. Zo kun je je tuin gratis van water voorzien én de natuur een handje helpen!”
Zelf aan de slag met regenwater
Marjolein is blij dat ze in haar opzet geslaagd is en brengt haar kennis graag over op anderen. Bij de GRRU gaat ze drie maanden wekelijkse voorlichting geven over regenwateropvang, zodat meer mensen zelf aan de slag kunnen. Ze is iedere vrijdag aanwezig van 10 -12 uur met uitzondering van week 34, 35 en 36 (vanwege vakantie). “Een regenton kan ook een stijlvolle uitkomst zijn, en jaarlijks honderden liters water besparen. De regenpijp hiervoor afkoppelen kost minder moeite dan je denkt. Daarom zet ik me graag in voor opvang van regenwater en ontlasting van het rioolstelsel en tegen drinkwater verspilling. Zo kunnen we met z’n allen zuiniger omgaan met waardevol water.”
[one-fifth-first][/one-fifth-first]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth-first][/one-fifth-first]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth-first][/one-fifth-first]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth][/one-fifth]
[one-fifth][/one-fifth]
Zelf bijdragen aan meer biodiversiteit?
Wil jij weten hoe je als inwoner van de gemeente Gooise Meren kunt bijdragen aan vergroting van de biodiversiteit? Dat is gemakkelijker dan je denkt. Doe inspiratie op bij de Groene Ruijter (GRRU) op de Ruijterlaan 24a in Bussum of stel je vragen over duurzaam vergroenen via groenloket@altijdwerkplaats.nl. Ook kun je de websites van gemeente Gooise Meren en Samen Sneller Duurzaam Gooise Meren bekijken: duurzaam.gooisemeren.nl en samensnellerduurzaamgooisemeren.nl.
Openingstijden en contact
Elke dinsdagochtend van 10:00 tot 15.00 uur kun je langskomen bij het Groenloket bij de Groene Ruijter op de Ruijterlaan 24a in Bussum
Mail ons voor een afspraak via groenloket@altijdwerkplaats.nl. We zijn ook veel buiten, in het groen, daarom kan het soms een dagje duren voor je antwoord hebt.
Speciale openingstijden i.v.m. burgerinitiatief Regenzuilen
Marjolein van Dijk is aanwezig op de volgende vrijdagen van 10:00 tot 12:00 uur:
30 juni, 7, 14, 21, 28 juli en 4, 11, 18 augustus 2023.