6 april 2023 – 16.00 uur
GRRU inspiratiesessie
Peter Bulsing

GRRU inspiratiesessie

Lezing Peter Bulsing
Het belang van ecologisch beheer
donderdag 6 april | #GRRU | 16.00 uur

Wat is ecologisch beheer? En waarom is het belangrijk voor onze mooie gemeente? Dat hoor je allemaal in de lezing van Peter Bulsing.

Klimaatverandering
De mens heeft zijn leefomgeving zo beïnvloed, dat zijn voortbestaan ernstig wordt bedreigd. Het goede nieuws is dat de natuur zich ook kan herstellen als we anders met haar omgaan.

Biodiversiteit
Biodiversiteit is alles wat leeft. Het is de grote rijkdom aan soorten dieren, planten en micro-organismes die onze aarde kent. Dankzij de biodiversiteit blijft het leven op aarde in evenwicht. De wesp helpt planten door het bladluis van bladeren te eten. Vissen eten algen en beschermen daarmee het koraal. Overal ter wereld werken levende wezens samen in hun bestaan. De mens staat daar niet los van. Wij zijn evengoed onderdeel van de natuur. Insecten bestuiven ons voedsel, planten verschonen onze lucht en bodemdiertjes maken onze grond vruchtbaar. Zonder onze planeetgenoten kunnen wij niet overleven (bron: Greenpeace).

De schade die de mensheid toebrengt aan de biodiversiteit is enorm. Als lid van de hoogste orde van de voedselpiramide is de mens de basis van dat bouwwerk; de flora en de ongewervelden, aan het vernietigen. Wie zijn fundering niet goed onderhoudt ziet zijn huis vroeg of laat instorten. Natuurlijk is het een wereldwijd probleem. Maar ons gebruik van het Nederlandse landschap is zo, dat de biodiversiteit hier slechter is dan die in Europa en de rest van de wereld. Hoe wij lokaal iets kunnen betekenen voor verbetering en de leefbaarheid is de strekking van zijn verhaal. Door bijvoorbeeld het maaibeleid aan te passen.

[one-third-first] [/one-third-first]
[one-third][/one-third]
[one-third][/one-third]

Groenonderhoud
Peter Bulsing zal onder andere praten over het groenonderhoud versus biodiversiteit in het stedelijk gebied (onderhoud bermen, perken en parken door de overheid), het plasticgebruik in het groen (waterkragen, beluchtingsbuizen, boomkorven, bosmaaiers met draad en onkruidborstels) en het aanleggen van natuurlijke oevers. Na afloop is er tijd en ruimte voor vragen.

[one-half-first][/one-half-first]
[one-half][/one-half]

Peter Bulsing
Peter is iemand met ruime en brede kennis van de natuur(geschiedenis) en een realistisch denker. Daarnaast is hij natuurpublicist en natuurfotograaf.

Bulsing is een insectenman. Hij kan geen struweeltje voorbij lopen, zonder te speuren naar geleedpotigen. En hij heeft een missie: uitleggen waarom het zo belangrijk is om groenbeheer af te stemmen op insecten. https://www.peterbulsingfotografie.nl/

Uitnodiging
Met deze sessie willen we je inspireren om ook anderen te inspireren. Hoe meer mensen verwonderd raken over de schoonheid van de biodiversiteit op aarde en de geweldige effecten van goed ecologisch beheer, hoe beter dat voor de aarde is. Dus.. wie neem jij mee naar deze inspiratiesessie? Vraag je buurman, je collega, je vriendin of vader mee en word zelf inspirator!

Deze inspiratiesessie is interessant voor iedereen die in zijn werk of in zijn privéleven graag wil bijdragen aan de vergroting van de biodiversiteit óf anderen wil aanzetten tot actie. Om onze kosten te dekken vragen we 5 euro entreegeld. Help je mee samen werk te maken van de natuur? Schrijf je snel in!Totaal


Heb je vragen, mail ons op post@altijdwerkplaats.nl

‘De macht om iets tot stand te brengen berust bij ons, levenden, maar wij moeten ons er sterk van bewust zijn, dat het ongeoorloofd is, ten behoeve van ons zelf datgene te vernietigen of doelloos te veranderen, waarop latere geslachten mede recht hebben’                                                “Piet van Tienhoven, 1941

Recente projecten