De Groene Ruijter: een inspirerende proeftuin

Gepubliceerd in het Naarder & Bussums Nieuws, dd. 9 juni 2021

Wat gebeurt er toch allemaal in en rond het oude schoolgebouw in de wijk Bussum Zuid? Wel; veel, en het is nog maar net begonnen.

Vensterbanken vol stekjes

De Groene Ruijter (GRRU) in Bussum is een van de plekken waar de AltijdWerkplaats actief is. Genoemd naar zowel de locatie (De Ruijterlaan op de kruising met de Tromplaan) als een van de doelen: het laten floreren van plant en dier. Oftewel: groen, groener, groenst. Binnen en buiten is daar al van alles van te zien. Zo staan de vensterbanken van de voormalige klaslokalen vol met stekjes in soorten en maten, van vijgenbomen tot tomatenplanten. Een deel daarvan is bestemd voor de toekomstige moestuin.

Moestuin & composthoop

Er is al een kleintje, in een hoek van het schoolplein, waar je sla, prei en aardbeien vindt. Maar er komt een grote, pal naast het pand aan de straatkant, waar de buurt van harte welkom is. Om mee te helpen, mee te denken, en te oogsten natuurlijk. En ‘de buurt’: dat betekent eigenlijk iedereen uit Gooise Meren die zich wil aansluiten bij dit initiatief voor meer biodiversiteit. Je bijdrage kan uit de kleinste dingen bestaan, zoals je gft-afval op de gemeenschappelijke composthoop bij de GRRU achterlaten. Daar verandert dat in zwarte grond en vormt dan weer een nieuwe voedingsbodem voor alles wat groeit en bloeit.

Vergroende gevel

Een bloemen pluktuin, ook daaraan wordt gewerkt, voor de hoofdingang van het gebouw aan de Tromplaan. De omheining staat er al; onlangs gemaakt van wilgentenen die anders in de versnipperaar zouden zijn beland. De bloemen vers van het veld zullen te koop zijn in het winkeltje dat bij de achteringang aan de Piet Heinlaan gerealiseerd wordt. Op weg daarnaartoe zie je langs de muur hoe je eenvoudig je gevel vergroent: een rooster ertegenaan en laat die planten maar klimmen. Zo zijn er bij de GRRU overal voorbeelden van wat je zelf kunt doen om in je eigen omgeving te vergroenen en de biodiversiteit te vergroten.

Aan plannen geen gebrek

Binnen zijn werkplekken te huur. Er bevindt zich bijvoorbeeld al een atelier waar je kunt leren naaien, weven en breien met hergebruikte stoffen, en een bedrijfje dat gebruikte kinderspullen een tweede leven wil geven (FamFam.nl). Architectenbureau ARHK ontwikkelt er bijv. natuur inclusieve gevels en anti-voedselverspillingsorganisatie Taste Before You Waste heeft er een uitvalsbasis. Aan verdere plannen is geen gebrek, zoals voor een groen dak met terras en een reparatiestraat voor kapotte spullen. Te veel om op te noemen. Helpende handen zijn altijd welkom, dus kom vooral eens buurten bij deze proeftuin vol inspiratie.

Dit artikel is onderdeel van een reeks over hoe u als inwoner van gemeente Gooise Meren kunt bijdragen aan een duurzamere gemeenschap, en wordt aangeboden door de gemeente Gooise Meren in samenwerking met het GreenTeam van de AltijdWerkplaats. De AltijdWerkplaats streeft naar werk – áltijd voor iedereen. Ieders unieke bijdrage wordt vooral duurzaam, groen en sociaal ingezet, waarbij speciale aandacht uitgaat naar het stimuleren van de biodiversiteit.  Wilt u persoonlijk advies over groene initiatieven in de buurt? Stuur een e-mail naar ons GreenTeam via post@altijdwerkplaats.nl, of kom bij ons langs. www.altijdwerkplaats.nl

Recente projecten